MOGUĆ POVRATAK NA ČAS OD 45 MINUTA Dvije sedmice nastave u školskim klupama

Školska nastava u Republici Srpskoj u posebnom režimu traje već 15 dana. Kao što se i očekivalo, novi virus korona je potvrđen kod nekoliko učenika i nastavnika, a nadležni situaciju ocjenjuju zadovoljavajućom.

FOTO: srpskainfo.com

Najvažnije je to što škole nisu izvor zaraze. Po posljednjim dostupnim podacima, koje je saopštila ministarka prosvjete Natalija Trivić, novi virus korona potvrđen je kod 15 učenika i sedam nastavnika i drugog osoblja u školama. U školama u RS ima oko 150.000 učenika i zaposlenog osoblja.

U Institutu za javno zdravstvo RS saopštili su da je kod ukupno 66 djece predškolskog i školskog uzrasta potvrđen novi korona virus. Najnovije podatke će vjerovatno nadležni u Institutu da saopšte danas, jer su i najavili da će analizirati prvih 14, odnosno 28 dana nastave jer je to najbitniji period sa stanovišta epidemiološke situacije.

Od toga će da zavisi i to da li će neke mjere u školama biti korigovane i/ili će biti uvedene neke nove.

– Pratićemo situaciju. Možda će časovi biti produženi na 45 minuta 1. decembra, ali se to mora procjenjivati. Ovo je novo i za kolege u obrazovnom sistemu – rekao je nedavno ministar zdravlja Alen Šeranić.

On kaže da početak nove školske godine zavisi od nas samih, od stanja u samoj lokalnoj zajednici.

Ističe da je Institut za javno zdravstvo dobio jasne preporuke kako da epidemiološki prate situaciju, usredsređujući se na broj zaraženih u lokalnim zajednicama.

– Donoseći odluku o početku škole u klupama, rukovodili smo se i preporukama evropskih i svjetskih centara, među kojima je Evropski centar za kontrolu bolesti. Po njihovim podacima, gotovo je neznatan broj djece u Evropi koja su se zarazila virusom korona u okviru same škole – rekao je  Šeranić.

Dodaje da je evidentno da su se djeca inficirala u porodičnim klasterima i tako donosila virus u školu.

– Kada male đake pitam da li im je drago što idu u školu, oni kažu da jeste, ali bi voljeli da su zajedno svi, da im razred nije podijeljen. Djeca priželjkuju da se druže kao i prije  – kaže za Srpskainfo Željka Opačić, direktorka banjalučke OŠ “Ivo Andrić”, u kojoj je u provoj sedmici nastave potvrđen virus kod jednog đaka.

– Ja sam i majka troje djece i znam da djeci nije lako odrastati. Sigurno bi značio povratak u normalne tokove, ne samo nastave, već i sekcije i manifestacije, gdje imamo povratnu informaciju da živi škola. A sada imamo jednu tužnu sliku. Pratimo nastavu koliko nam dozvoljava vrijeme. U svakom slučaju, zahvalni smo i na ovome u odnosu na proljeće kada je nastava u klupama prekinuta – dodaje Opačićeva.

Ona vjeruje da će higijensko-epidemiološke službe i ostali nadležni da procijene kada će škole biti spremne da se vrate na časove od 45 minuta.Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram