Može li Jupiterovo masivno gravitacijsko povlačenje pomoći ljudima u pronalasku vanzemaljaca?

Naucnici su zaključili, nakon izrade simulacije, kako je ovaj planet Sunčevog sustava pomogao Zemlji da bude nastanjena živim bićima, sprječavajući je da ispliva iz orbite. Prema istraživačima, takve bi interakcije mogle biti trag koji može pomoći u pronalaženju života na drugim planetima.

FOTO: logicno.com

Međunarodni tim astronoma predstavio je novi alat koji bi mogao čovječanstvu pomoći u pronalasku egzoplaneta, njihov je članak dostavljen u The Astronomical Journal. Može li naš susjedski gigant biti od pomoći u potrazi za vanzemaljskim svjetovima? Odgovor je potvrdan, zahvaljujući gravitacijskom povlačenju.


Prema istraživačima, stvorili su skup simulacija Sunčevog sustava koji su pokazali kako i najmanja promjena njegove arhitekture može utjecati na Zemljinu orbitu, što je jedan od ključnih faktora za život na njoj. Kako bi testirali kako najveći sustav našeg planeta, Jupiter, svojim ogromnim gravitacijskim privlačenjem utječe na svoje susjede, uključujući Zemlju, znanstvenici su započeli pomjerati plinovitog diva.


Igranje s plinovitim divom

“Igranje” sa Sunčevim sustavom pomoglo je istraživačima da otkriju kako ga je bilo vrlo lako učiniti nestabilnim, rekao je vodeći autor studije Jonathan Horner.


“U otprilike tri četvrtine naših simulacija ustanovili smo kako pomjeranjem Jupitera na druga mjesta, u roku od 10 milijuna godina, Sunčev sustav bi se raspadao. Planeti bi se počeli sudarati jedan s drugim i izletjeli bi iz Sunčevog sustava”, rekao je objavi. 

Dok su mijenjali orbitu Jupitera, držali su početnu orbitu drugih planeta konstantnom kako bi otkrili mogu li i male promjene promijeniti orbitalnu evoluciju Zemlje, što je igralo ključnu ulogu u takozvanim Milankovićevim ciklusima klimatskih promjena.


MOŽE LI NAM OVO POMOĆI DA PRONAĐEMO VANZEMALJCE?

Osim što dokazuju kako bez ove određene ravnoteže u Sunčevom sustavu, život na Zemlji ne bi bio moguć, njihovi pokusi koji pokreću Jupiter mogu biti presudni u lovu na egzoplanete koji su podržavaju život.


Kao što su istraživači primijetili u svojoj publikaciji, njihova otkrića su u suprotnosti s hipotezom „Rijetka zemlja“ koja kaže da su uvjeti na Zemlji previše jedinstveni da bi ih bilo koji drugi planet mogao ponoviti bilo gdje drugdje u svemiru. Iako predviđaju da će bogatstvo egzoplaneta veličine Zemlje biti otkriveno u idućim godinama, ističu da bi njihovi određeni arhitektonski modeli mogli biti korisni za odabir najboljih kandidata među njima.


„Naši rezultati ističu kako bi se dinamičke simulacije novootkrivenih vanzemaljskih sustava mogle koristiti kao dodatno sredstvo za procjenu potencijalnih ciljeva pretraživanja bio-obilježja i tako pomoći usmjeriti potragu za životom na najperspektivnije ciljeve“, zaključili su.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram