MRTVAČKA SVADBA, NAJBIZARNIJI SRPSKI OBIČAJ! Pokojnika žene devojkom iz sela, majka igra kolo na grobu sina!

U Srbiji takođe postoji običaj da se neudate devojke sahranjuju u venčanicama ili u belim kovčezima

FOTO: pixabay.com

Mnogi stari običaji se u Srbiji više ne praktikuju, ali se o njima svakako priča. Bilo da se prenose s kolena na koleno, ili se o njima "šuška" po selima, neki običaji zaista zaslužuju da ostanu u prošlosti jer su više nego bizarni.

Najstrašniji među njima je "mrtvačka svadba" koja se praktikuje u istočnoj Srbiji. Negde se naziva i "crna svadba".

Naime, među Vlasima, ukoliko mladić umre neoženjen, njegova verenica ili druga neudata devojka iz sela se venčava sa pokojnikom! Brak bi važio godinu dana, a majka preminulog mladića morala bi da igra kolo na sinovljevom grobu!

U Srbiji takođe postoji običaj da se neudate devojke sahranjuju u venčanicama ili u belim kovčezima.

Tačno poreklo ovih običaja nije poznato, ali je sigurno povezano sa kultom mrtvih, koji je još uvek snažan kod Srba i kod Vlaha.

Naravno, danas je "modernizovan" i ne sastoji se od bizarnih običaja kao što je "mrtvačka svadba", ali ipak su se zadržali neki običaji od kojih barem malo podilazi jeza.

Tako se na praznik Zadušnice na groblje donosi hrana i piće pokojniku, porodica nosi crninu za preminulim, a neretko se na kućama može videti crni barjak. Takođe, pokojnici se sahranjuju u svečanim odelima, veoma često sa vrednim predmetima.

Sve ovo upućuje na uverenje da će preminula osoba nastaviti život nakon smrti. U većini hrišćanskih naroda ovakvi običaji se ne upražnjavaju, ili ih svakako nema u tolikom broju kao kod Srba, pa je tako nesumnjivo da korene vuku iz paganizma ili sujeverja.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram