Mušmule pomažu da kosti budu čvrste

PLOD mušmule smatra se prirodnim lekom protiv prehlade, upale krajnika i disajnih tegoba. Priroda je udesila da ova slatka voćka sazreva upravo u vreme kada se povećava broj respiratornijh infekcija.

FOTO: intermagazin.rs


Mušmula ima snažna protivupalna dejstva, a osim za zdravlje disajnih puteva, koristi se i za bolji rad creva i uspešno eliminiše nadutost. Pektin, odnosno dijetalna vlakna iz mušmule mogu da snize nivo masnoća u krvi, kao i da zaustave dijareju.


Studije su dokazale efikasnost mušmule u ublažavanju progresije osteoporoze, kao i za očuvanje vida. Naime, mušmule smanjuju rizik od katarakte i degeneracije žute mrlje.


Mušmula ima diuretičko svojstvo i pomaže izlučivanje soli mokraćne kiseline, što smanjuje rizik od gihta i kamena u bubregu.


Dok ne sazri, od zelenih mušmula, priprema se čaj kojim se ispiraju usta u slučaju pojave otvorenih ranica (afti).


Semenke mušmule, takođe, su delotvorne. Sluz koja se oslobađa iz njih kada su natopljene vodom koristi se za pripremu obloga, koje su vrlo delotvorne u saniranju manjih povreda na koži.


PROTIV IMPOTENCIJE


Nekoliko sitno iseckanih svežih mušmula prelijte sa 2 dl vrele vode. Mešavinu poklopite i ostavite da stoji najmanje sat vremena. Procedite i pijte dva do tri puta dnevno, a ako želite možete da dodate limun i med.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram