NABAVKA VAKCINA U FBiH Pehar: Pregovori s "Fajzerom", "Krajinalijekom" i "Sinofarmom"

Ad hok tim za nabavku vakcina protiv virusa korona za Federaciju BiH prvo će pregovarati sa proizvođačima čija su predstavništva u BiH, a to su "Fajzer", te "Krajinalijek" za vakcinu "sputnjik ve" i "Sinofarm".

FOTO: BHRT - RADIOTELEVIZIJA BOSNE I HERCEGOVINE/YOUTUBE/SCREENSHOT

Rekao je ovo direktor federalnog Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar, koji je kao vođa ad hok tima naglasio da je još prerano prognozirati kada bi vakcine mogle doći u FBiH.

– Nismo još obavili razgovore s potencijalnim dobavljačima. Ishod tih razgovora će usloviti nabavku vakcina, a radiće se takozvani “interventni uvoz”, jer vakcine za virus korona nisu prošle redovan put registaracije kroz regulatornu agenciju – istakao je Pehar.

Govoreći o ponudi koju je FBiH dobila za nabavku ruskih vakcina “sputnjik ve”, Pehar je naglasio da su u dopisu koji je stigao od proizvođača navedene kontradiktorne stvari što se tiče skladištenja vakcina, a dokumentacija koja je dostavljena Zavodu za javno zdravstvo FBiH nije bila dovoljna da se ponuda uzme u razmatranje.

On je istakao da se šest kompanija odazvalo na poziv za nabavku vakcina za FBiH, te da ad hok tim mora biti oprezan u nabavci vakcina i pregovarati direktno sa proizvođačima ili ovlaštenim veledrogerijama.

Pehar je dodao da će 5.000 vakcina koje je Srbija donirala BiH biti u distribuciji u naredna dva dana prema planu imunizacije, prenosi portal Kliks.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram