NATO TOPOVSKO MESO: Crnogorce šalju na ratište u Irak

U NATO misiju u Iraku biće upućena dva pripadnika Vojske Crne Gore

FOTO: intermagazin.rs

Pripadnici Vojske Crne Gore tokom avgusta biće upućeni u NATO misiju u Iraku, iako je prvobitno bilo najavljeno da će se to desiti tek krajem godine.


Prema saznanjima našeg portala, to se navodi u Planu rada Ministarstva odbrane za 2019. godinu.


U NATO misiju u Iraku biće upućena dva pripadnika Vojske Crne Gore.


NATO je na samitu u Briselu u julu 2018. pokrenuo misiju Alijanse u toj državi. Njen cilj je nastavak izgradnje kapacitetai obuka oružanih snaga Iraka.


Na tom samitu predsjednik Crne Gore Milo Đukanović najavio je učešće crnogorskih vojnika u misijama u Iraku i Letoniji.


Osim u ovoj, pripadnici VCG već učestvuju u misiji u Letoniji, gdje se već nalazi osam vojnika u misiji „Pojačano istureno prisustvo“. U misiji „Odlučna podrška u Avganistanu“ trenutno se nalazi deseti kontingent koji čini 31 pripadnik Vojske Crne Gore. Prema planu rada resora Predraga Boškovića, u julu ove godine u misiju KFOR na Kosovu i Metohiji biće upućen još jedan vojnik.


Kada su u pitanju vježbe na kojima će učestvovati crnogorski vojnici tokom ove godine, u planu odbrane navodi se da će, između ostalog, crnogorski vojnici učestvovati na vježbi u Bugarskoj, Sloveniji i Makedoniji.


U Crnoj Gori će se, prema planu, održati vježba od 11. do 29. septembra ove godine, u saradnji sa Republikom Italijom. Na ovoj vježbi učestvovaće 210 lica iz crnogorske vojske.


Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram