Naučnici razvijaju pilulu protiv starenja

VAŠINGTON, (Rojters) – Naučnici su saopštili danas da su otkrili još nekoliko načina za aktiviranje tjelesnog mehanizma protiv starenja, uključujući pilulu koja bi mogla da se istovremno bori protiv nekoliko bolesti.

Studija, koja je objavljena u žurnalu “Ćelija”, objašnjava zašto životinje koje unose manje kalorija žive duže i upućuje na nove načine na koje se može pokušati ponavljanje ovog efekta kod ljudi.

Jedan od njih je uzimanje pilule umjesto dijete i gladi, navode naučnici.

“Ono o čemu govorio jeste potencijalna pilula koja bi u isto vrijeme sprečavala ili čak liječila više bolesti”, izjavio je Dejvid Sinkler, patolog sa Medicinske škole Harvard, koji je učestvovao u istraživanju.

Sinkler je pomogao u osnivanju farmaceutske komanije “Sitris”, koja radi na razvoju lijekova zasnovanih na ovom istraživanju.

Ključ za otkrivanje lijeka protiv starenja jeste porodica enzima sirtina, koje kontrolišu određeni geni.

Naučnici su prošle godine pokazali da gen SIRT1 može da pomogne da ćelije kvasca žive duže, a Sinkler i njegove kolege utvrdile su da slične sposobnosti imaju i geni SIRT3 i SIRT4.

Ovi geni kontrolišu enzime koji doprinose očuvanju mitohondrija – malih organa unutar svake ćelije, koji proizvode energiju.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram