“NE MOGU TO DA KAŽU ZA SEBE” Vulin tvrdi da je srpski narod PREŽIVIO GENOCID, nije ga počinio

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da poslije iskustva iz dva svjetska rata ne pristaje ambasadoru Njemačke u Beogradu Tomasu Šibu da govori Srbima šta treba da rade i misle, a posebno ne da im govori šta je genocid.

FOTO: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Srpski narod je preživio genocid, nije ga počinio, a to mnogo veći narodi ne mogu da kažu za sebe – naglasio je Vulin, povodom Šibove izjave da je Srebrenica jedan od najgnusnijih zločina u 20. vijeku i da je riječ o genocidu, te da Srbija treba da zauzme isti stav.


Vulin je za Večernje novosti rekao da je Srbija samostalna i slobodna zemlja, koja sama donosi odluke i istoriju ne piše po naređenju i diktatu.


Istoričar Vasilije Krestić konstatuje da se u Šibovoj izjavi osjeća pristrasnost čisto političkog sadržaja, a ne naučnog i moralnog. On ističe da je teško komentarisati stav njemačkog diplomate, a ne izraziti osjećanje da nema pravednosti.


– Mislim da je bilo gnusnijih zločina. Sjetimo se, na primjer, zločina u Africi. Tamo je bilo svega. To što Šib govori je veliko uopštavanje sa jasnim ciljevima. Kada je riječ o stradanju Srba, onda nema genocida, nema velikog zločina, a kada je riječ o osudi Srba neki ljudi, poput njemačkog ambasadora pokušavaju na sve načine da nas osude. Taj čovjek očigledno ne zna šta je genocid pa pretjeruje u osudi – navodi Krestić.


On je napomenuo da nije tačno da je Haški tribunal osudio Srbiju za bilo kakav genocid u Srebrenici, ali je rečeno da je to veliki zločin.


Istoričar Predrag Marković ukazuje da je problem sa izrazom “genocide” to što se olako upotrebljava, a u izvornom značenju označava unaprijed planirano istrebljenje cjelokupnog stanovništva neke zemlje ili velike oblasti.


– Genocid u Ruandi je odnio baram sto puta više žrtava od Srebrenice, a po brzini i surovosti ubijanja prevazilazi bilo šta viđeno u 20. vijeku. Zapadne sile na to nisu prstom maknule – ističe Marković.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram