Nijemci tvrde: Ovo su najpouzdaniji automobili

Njemački autoklub - ADAC je, tokom prošle godine, izveo čak 3,7 miliona intervencija pomoći na putu i, zahvaljujući tome, stvorio jednu od najpouzdanijih baza podataka.

FOTO: autostar24.hr

Koji automobili, dakle, ne zadaju mnogo glavobolje svojim vlasnicima, a koji se često nalaze na listi intervencija ADAC-ovih mehaničara?

Ukupno je u statistiku uvedeno 113 modela automobila, od kojih se njih 18 smatraju nepouzdanima. Statistički uzorak obuhvatio je modele između 2010. i 2017. godišta.

U klasi mikro automobila najpouzdanija je Toyota Aygo, a pohvale zaslužuje i VW Fox. Sa druge strane, nepouzdan je Smart Forfour (najviše problema imaju godišta 2015. i 2016.), a za njega se vezuju problemi sa akumulatorom i alternatorom. Tu je i Fiat 500 sa problemima sa mjenjačem. Hyundai i10 je odličan u godištima 2010. - 2013, dok su novije generacije ocijenjene kao solidne. Solidan je i Ford Ka, a isto važi i za Seat Mii, Škodu Citigo, VW up! i Opel Adam.

Kod malih automobila kao pouzdani su se pokazali mnogi modeli: Audi A1, Citroen C3, Fiat Punto, Honda Jazz, Mazda CX-3, Mini, Mitsubishi Space Star, Peugeot 2008, Renault Captur, Suzuki Vitara i Toyota Yaris. Dva nepouzdana vozila su Hyundai i20, godište od 2011. do 2014. (problemi sa svećicama i paljenjem), kao i Opel Meriva iz 2017. godine (problemi sa sistemom hlađenja motora).

U kompaktnoj klasi odlično su ocenjeni Audi A3 i Q3, BMW serije 1 i 2, X1, Mercedes A i B klasa, CLA i GLA. Od "nepremium" vozila pohvale zaslužuju Hyundai Tucson, Mitsubishi ASX, Škoda Rapid i VW Beetle. Sa druge strane, Nissan Qashqai ima ozbiljne probleme sa akumulatorom, a Kia Ceed iz 2011. godine je automobil sa najviše kvarova na putu od svih automobila.

U srednjoj klasi odlične ocjene su dobili Audi A4, A5 i Q5, BMW serije 3 i 4. Nisu se proslavili Ford S-Max (akumulator, filter čestica čađi, pumpa goriva i alternator), kao ni Seat Alhambra i VW Sharan (recirkulacija izduvnih gasova), prenosi HAK.

U višoj klasi pouzdani su Audi A6 i BMW serije 5. Vrlo dobri su Mercedesi Vito, Viano i V klasa. Starije Mercedesove E klase imaju problema sa generatorom, akumulatorom, kao i sa defektima na upravljaču. Kod ovog vozila situacija se značajno popravlja od 2014. godišta nadalje.

Inače, najčešći kvarovi na automobilima su: akumulatori (41,8 odsto), motori (17,4 odsto) i elektronika (10,6 odsto).

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram