NOVE MJERE U AUSTRIJI Od 25. januara na OVIM MJESTIMA se moraju nositi FFP2 maske

Austrija je uvela strožija pravila o socijalnoj distanci i nošenju maski, a lokdaun produžen je do 7. februara.

FOTO: srpskainfo.com

Sebastian Kurc je rekao je da se nada da će se situacija normalizovati do ljeta.

– Nova pravila nikoga ne usrećuju i sve su samo ne popularna, ali ipak su neophodna, čak i ako ih je dosta svima -rekao je Kurc u nedjelju.

Od 25. januara Austrijanci će morati nositi maske tipa FFP2 u supermarketima, apotekama, benzinskim pumpama i u javnom prevozu. Smatra se da maske FFP2 nude bolju zaštitu od infekcija u vazduhu od jeftinijih hirurških maski za jednokratnu upotrebu.

– Maske FFP2 koje se trenutno prodaju u apotekama, biće dostupne po nižoj cijeni u supermarketima – kazao je ministru zdravlja Rudolfu Anschoberu.

Ljudi će sada morati biti udaljeni dva metra jedan od drugog, umjesto jednog metra.

Kurc je rekao da je odluka o uvođenju strožih pravila donesena zbog novog soja korona virusa koji je otkrivena u Velikoj Britaniji krajem prošle godine, ali i zbog toga što širenje korona virusa treba zaustaviti.

Bilo bi bezobzirno sada ublažiti ograničenja, rekao je Kurc, izrazivši nadu da će se kampanjom imunizacije Austrija na ljeto vratiti u “potpunu normalu”.

Vijest o strožim pravilima stigla je dan nakon što je oko 10.000 ljudi, od kojih su mnogi bili bez maski, marširalo Bečom, protestirajući protiv lokdauna.

Medicinski službenici prijavili su u nedjelju 1.267 novih slučajeva Covid-19 u Austriji, uključujući 281 u Beču, piše Klix.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram