OD SUTRA U HRVATSKU BEZ SAMOIZOLACIJE Državljani BiH koji ispunjavaju uslove mogu preko granice

Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 30.6.2020. godine, državljanima trećih zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, omogućen je ulazak u Hrvatsku uz ispunjavanje određenih uslova.

FOTO: srpskainfo.com

Odluka o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prelaza Republike Hrvatske, kada je riječ o državljanima trećih zemalja (uključujući Bosnu i Hercegovinu) ne primjenjuje se na zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i saradnike, stručnjake za brigu o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje, prekogranične radnike, prevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno, diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija, putnike u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi ekonomski interes, osobe koje putuju zbog školovanja ili drugih neodgodivih privatnih razloga, prenosi Klix.

Osobe koje ispunjavaju navedene uslove, potrebno je da se najave online putem aplikacije entercroatia.mup.hr te ostave potrebne podatke kako se ne bi stvarale gužve na graničnim prijelazima prilikom ispunjavanja.

Osobama koje ispunjavaju navedene uslove, omogućiće se prelazak preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske uz pridržavanje opštih i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ova Odluka stupa na snagu 1. jula 2020. godine i primjenjuje se do 15. jula 2020. godine.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram