Ovo su mjesta koja će vam platiti da se u njima naselite

Kako bi preokrenuli trend pada broja stanovnika, popunili radna mjesta i podstakli lokalnu ekonomiju, mnogi svjetski gradovi i opštine nude razne pogodnosti doseljenicima

FOTO: pixabayBorgomezzavalle, Italija


Borgomezzavalle je alpsko selo na samom sjeveru Italije, u blizini švajcarske granice. Početkom 2019. njegovo se stanovništvo smanjilo na samo 320 ljudi.


Kako bi privukla nove stanovnike, lokalna vlast svim pridošlicama nudi 1000 eura za svako novorođenče. A svakome ko je spreman započeti posao u mjestu zagarantovano je još 2000 eura bonusa.


Antikitera, Grčka


Broj mještana na ovom grčkom ostrvu s prekrasnom netaknutom prirodom od dvadesetak kvadratnih kilometara u Jonskom moru opada već godinama. Većina od četrdesetak stalnih stanovnika živi u jedinom naseljenom mjestu na ostrvu, Potamosu, a imaju u prosjeku 60 godina. Ne čudi stoga što žele povećati svoju zajednicu mladim snagama.


Mjesna eparhija Grčke pravoslavne crkve odlučila je preduzeti nešto te finansirati preseljenje nekoliko mladih porodica na Antikiteru. Porodice će dobiti kuću, zemljište i mjesečnu stipendiju u visini od 500 eura, koja će im se isplaćivati u prve tri godine života na ostrvu.


Ponga, Španija


Ponga je gradić na sjeverozapadu Španije, u pokrajini Asturiji. U mjestu okruženom zelenim planinama živi manje od 800 stanovnika.


Parovi koji se tamo skrase od lokalnih će vlasti dobiti 3200 eura podsticaja koje mogu potrošiti kako god žele. Uz to, dobiće 3000 eura za svako novorođenče. Međutim, da biste se kvalifikovali za tu velikodušnu nagradu, moraćete ostati u Pongi najmanje pet godina.


Molise, Italija


Italijanska opština Molise, u kojoj živi velik broj Hrvata, novim stanovnicima nudi 25.000 eura godišnje ako se nasele u neko od njenih sela, iz kojih su se mladi iselili.


U regiji živi oko 25000 ljudi koji govore moliški hrvatski dijalekt, temeljen na štokavskoj ikavici. Od 2014. broj stanovnika se smanjio za 9000, a u devet mjesta koja se nalaze u pokrajini lani nije rođeno nijedno dijete. 

Lokalna vlast je objavila da će svako selo s manje od 2000 stanovnika davati 700 evra mjesečno pune tri godine svima koji se dosele na njihovo područje i pokrenu neki posao ili kompaniju.


Aljaska, SAD


Ako postanete stanovnik bilo kojeg grada u državi Aljaska, dobićete dividendu iz posebnog fonda u kojem se skupljaju naknade od istraživanja i eksploatiranja rudnog bogatstva. Morate živjeti na Aljasci najmanje godinu dana. U 2019. godini dividenda iznosi 1606 dolara, piše Tportal.


Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram