Passat i Octavija praviće se u Turskoj

Osvježene verzije Volkswagenovog Passata i Škode Superb već su u prodaji u Evropi, ali nove generacije ovih modela iz D segmenta se očekuju u narednim godinama te će se proizvoditi u Turskoj.

FOTO: N.N


Automotive News piše da je Volkswagen izabrao Tursku za svoju novu fabriku u Istočnoj Evropi. Neki od glavnih faktora za ovu odluku su "pozitivni makroekonomski uslovi" i populacija od 80 miliona ljudi. Informacija još uvijek nije zvanična.


Volkswagen je u novembru prošle godine saopštio da će se proizvodnja Passata izmjestiti iz postrojenja u Kvasiniju u Češkoj te da će se proizvoditi uz Škodu Superb i Kodiaq od 2023. godine. Trenutno se u Kvasiniju proizvode Škoda Karoq i SEAT Ateca, ali će se u budućnosti proizvoditi u novom postrojenju Volkswagen Grupe. Dodao je da će nova lokacija biti u Istočnoj Evropi.


Novo postrojenje će biti udaljeno 40 km od grada Izmira u Turskoj te će biti vrijedno 1,09 milijardi dolara. Proizvodnja će početi 2022. godine, a vrhunac će biti 300.000 automobila godišnje. Očekuje se da će biti zaposleno oko 4.000 ljudi.


Passat se trenutno proizvodi u Emdenu gdje kompanija planira početi proizvodnju električnih vozila u narednih nekoliko godina. Škoda Superb se proizvodi u Kvasinyju.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram