Pljeskavice od sardina

Ukusne pljeskavice od sardine su idealan izbor.

FOTO: N.N

Sastojci (4 porcije)


500 g sardina


1 ljubičasti luk


2 čena bijelog luka


1 jaje


1 vezica peršuna


prezla


sol, papar


ulje za prženje


majoneza ili tartar


4 lepinje


zelena salata i klice


Priprema:


Sardine, luk, bijeli luk i peršun usitnite što je više moguće i zajedno pomiješajte u većoj posudi s 2-3 kašike prezli. Ako vam je smjesa previše vlažna, dodajte još krušnih mrvica. Važno je da od smjese možete oblikovati pljeskavice koje se neće previše lijepiti za ruke.


Pljeskavice dodatno uvaljajte u krušne mrvice i pecite na srednje jakoj vatri dok ne dobiju malo boje. Stavite ih na papirnate ubruse kako bi upili višak masnoće. Poslužite na lepinji koju ste kratko zapekli na istoj tavi.


Na jednu polovicu stavite zelenu salatu i pljeskavicu. Premažite je majonezom ili tartar umakom, pospite klicama (optimalno) i preklopite drugom polovicom lepinje.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram