POČELA SA RADOM NOVA ADMINISTRACIJA SAD Nuklearni kofer predat Bajdenu, Kamala Haris "preuzela" Senat

Američki predsjednik Džo Bajden potpisao je odmah po ulasku u Bijelu kuću 15 predsjedničkih ukaza i dvije naredbe federalnim agencijama.

FOTO: JOSHUA ROBERTS/TANJUG/AP

Kako saznaje CNN od jednog zvaničnika nove američke administracije, među potpisanim ukazima su i oni kojima se poništava Trampova nareba o zabrani ulaska u Ameriku građanima zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom i ukaz o obustavi izgradnje zida duž granice sa Meksikom.

Bajden je potpisao i ukaz o obaveznom nošenju zaštitnih maski na federalnim posedima, o garantovanju rasne ravnopravnosti i o povratku SAD u Pariski sporazum o klimatskim promenama.

SAD takođe planiraju da produže i pojačaju nuklearna ograničenja prema Iranu diplomatskim putem i ova tema će biti dio razgovora predsjednika Bajdena sa stranim saveznicima, rekla je portparolka Bijele kuće, Džen Psaki.

Bajden je rekao da “ukoliko Teheran nastavi sa striktnim poštovanjem nuklearnog sporazuma iz 2015. godine – prema kojem je Iranu zabranjen nuklearni program, a zauzvrat bi ovaj zemlji bile ukinute sankcije – Vašington će poštovati sporazum takođe, prenio je Rojters.

Jedan od najvažnijih detalja inauguracionog dana je i predaja nuklearnog kofera novom šefu Bele kuće, pa su se mnogi pitali kako će se ta primopredaja obaviti s obzirom da je Tramp bio udaljen hiljadama kilometara od Bajdena.

Međutim, postoji nekoliko nuklearnih kofera i, suprotno onome što se uglavnom piše u javnosti, ne radi se o nuklearnom dugmetu, nego o setu kodova, prenijela je televizijska mreža En-Bi-Si.

Jedna aktovka otputovala je u Floridu s bivšim predsjednikom SAD Donaldom Trampom i njegov set kodova prestao je da važi u 11 sati, 59 minuta i 59 sekundi po lokalnom vremenu, a Bajdenov set kodova aktiviran je tačno u podne (18 časova po našem vremenu).

Rezervni nuklearni kofer nalazio se kod bivšeg američkog potpredsjednika Majka Pensa i on bi trebalo da ga je predao novom potpredsjedniku – Kamali Haris.

Džo Bajden je dobio svoj “biskvit” (plastična kartica na kojoj su šifre za nuklearni napad) najvjerovatnije pre inauguracije, kao i potpredsjednica Kamala Haris i tada bi trebalo da su i upoznati sa procedurom pokretanja nukelarnog napada, pišu američki mediji.

Uobičajeno je da nuklearni kofer, koji služi američkom predsjedniku u svakom trenutku može da lansira nuklearne rakete, a nosi ga vojni pomoćnik, koji mora da bude uz predsjednika non-stop i da bude predat drugom pomoćniku koji stoji pored novoizabranog predsjednika na inauguraciji dok polaže zakletvu, ali se to ovoga puta nije dogodilo.

Kamala Haris “preuzela” Senat

Nakon što je napustila zdanje Kongresa gdje je prisustvovala polaganje zakletve trojice novoizabranih senatora iz Demokratske stranke, potpredsjednicu SAD Kamalu Haris novinari su pitali kako se osjeća kao predsjednica Senata.

– Za sada dobro, radim svakoga dana -našalila se Harisova, a preneo CNN.

Novoizabrani senatori, demokrate koji su juče položile zakletvu su: Džon Osof iz Džordžije, Rafael Vernok i Aleks Padilja iz Kalifornije koji će u Senatu preuzeti mjesto potpredsjednice Kamale Haris.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram