Počeo sastanak delegacija SDA i HDZ-a

Iz SDA su ranije saopćili da se Vlada FBiH treba formirati bez ikakvog uvjetovanja i paralelno s formiranjem Vijeća ministara

FOTO: avaz.ba

U Sarajevu, u zgradi Parlamenta BiH, počeo je sastanak delegacija SDA i HDZ-a BiH, predvođenih predsjednicima tih stranaka Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.


Tema bi trebalo biti formiranje Vijeća ministara BiH, ali i imenovanje Vlade FBiH, čemu bi trebao prethoditi izbor predsjednika FBiH i dvoje potpredsjednika.


Današnji razgovori trebali bi pokazati hoće li Vijeće ministara BiH biti formirano do kraja ovog mjeseca i hoće li biti pokrenute aktivnosti za izbor Federalne vlade.


Naime, iz HDZ-a su nedavno poručili da je prije formiranja vlasti u FBiH neophodno napraviti „niz dogovora", koji se odnose na restrukturiranje Vlade FBiH, a naročito na izmjene Izbornog zakona BiH.


Iz SDA su ranije saopćili da se Vlada FBiH treba formirati bez ikakvog uvjetovanja i paralelno s formiranjem Vijeća ministara.


Inače, Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, izabran na tu poziciju 5. decembra, dobio je ove sedmice liste kandidata za ministre i njihove zamjenike u državnoj vladi od stranaka iz Republike Srpske te od HDZ-a, za koje je Centralna izborna komisija BiH već obavila provjere,a isti posao čeka još Agenciju za istrage i zaštitu BiH. 


Ranije je najavljeno da će sastanak sutra održati i lideri SBB-a, SDA i DF-a, Fahrudin Radončić, Bakir Izetbegović i Željko Komšić.


Nakon ovosedmičnih sastanaka zasigurno će se situacija u vezi s formiranjem vlasti iskristalizirati.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram