PONOVO PRKOSE TRADICIJI Hari i Megan pozvali Amerikance da glasaju

Britanski princ Hari i njegova supruga Megan, koja je Amerikanka, pozvali su građane SAD da glasaju na predstojećim predsjedničkim izborima u toj zemlji, čime su još jednom odstupili od prakse koja tradicionalno važi za članove britanske kraljevske porodice.

FOTO: Srpskainfo/FACUNDO ARRIZABALAGA/EPA

Megan i Hari, koji sada žive u Kaliforniji, u martu su se odrekli svojih dužnosti kao istaknutih članova kraljevske porodice, a poziv biračima u SAD uputili su u video snimku povodom ovogodišnje liste 100 najuticajnih ljudi u svijetu, koju objavljuje američki magazin Tajm.

Po nepisanom pravilu, od članova britanske kraljevske porodice očekuje se budu politički neutralni i ne glasaju na izborima, a Hari, kao strani državljanin, nema pravo glasa na novembarskim predsjedničkim izborima u SAD.

On je u pozivu istakao potrebu odbacivanja “govora mržnje, dezinformisanja i negativnosti na internetu”, dok je Megan rekla da će predstojeći izbori zaista biti najvažniji u životima Amerikanaca koji imaju pravo glasa, kao i da oni zaslužuju da se čuje njihov glas, navodi Rojters.

Pred prošle presjedničke izbore u SAD, Megan je kritikovala aktuelnog američkog predsjednika Donalda Trampa.

Iako Hari u snimku nije otvoreno podržao Trampovog protivnika na ovogodišnjim izborima, Džoa Bajdena, ipak se našao na meti kritika u Velikoj Britaniji zbog miješanja u američke predsjedničke izbore.

 

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram