Posljedice pandemije trajaće decenijama

Globalna pandemija kovid 19 je katastrofa čije će posljedice trajati decenijama, izjavio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ Tedros Adhanom Gebrejesus.

On je na sastanku komisije SZO za vanredne situacije rekao da pandemija predstavlja krizu koja se desi jednom u stotinu godina i da će se njene posljedice osjetiti još dugo u budućnosti.

Tokom pandemije zaraženo je više od 17 miliona ljudi, a preminulo je najmanje 670.000.

Zaraza se počela širiti krajem prošle godine u kineskom gradu Vuhan, nakon čega se proširila na cijeli svijet. Najugroženije zemlje u svijetu trenutno su SAD, Brazij, Meksiko i Velika Britanija.

U međuvremenu, više od 150 farmaceutskih kompanija radi na proizvodnji efikasne vakcine protiv kovida 19, mada se njena primjena ne očekuje prije prvih mjeseci 2021. godine, piše "Ekonomik tajms".

Tedros je upozorio da su mnoga pitanja i dalje bez odgovora, uprkos napretku u saznanjima o virusu, te da je čovječanstvo i dalje ranjivo.

"Rani rezultati proučavanja antitijela daju stalnu sliku, a to je da je većina svjetske populacije izložena virusu, čak i u područjima u kojima se već dogodio jači talas epidemije", istakao je Tedros.

Tedros je napomenuo da mnoge zemlje vjeruju da je najgore prošlo, ali je primijetan rast broja zaraženih i preminulih u pojedinim državama koje nisu bile toliko ugrožene u prvih nekoliko sedmica.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram