Potonuli prihodi Raiffeisen Banke

Austrijska banka Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je u četvrtak o manjoj dobiti i prihodima u drugom tromjesečju, izdvajajući među pozitivnim faktorima kontinuirano niske troškove rizika u istočnoj Evropi.

FOTO: Bankar.me

Konsolidovana neto dobit austrijske banke smanjena je u drugom tromjesečju 3,4 posto, na 345 miliona eura.

Operativni prihodi takođe su pali, za 7,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 1,276 milijardi eura.

Neto prihodi od kamata gotovo su se zadržali na razini istog prošlogodišnjeg razdoblja i iznosili su 840 miliona eura, zahvaljujući jačanju ruske rublje. Rusija je najprofitabilnije tržište austrijskog zajmodavca, napominje Reuters.

Neto prihodi od naknada i provizija pali su pet posto, na 437 miliona eura.

RBI je u drugom tromjesečju zabilježio neto gubitak od trgovanja u iznosu 27 miliona eura. U istom razdoblju prošle godine ostvarili su neto dobit od 18 miliona eura.

Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju lipnja 13,8 posto

Među pozitivnim je faktorima izvršni direktor Johann Strobl u saopštenju istakao niske troškove rizika i povećane kreditne plasmane u prvoj polovini godine u Rusiji i srednjoj Evropi.

“Krediti klijentima porasli su u prvoj polovini godine devet posto, posebno u Austriji, Rusiji i srednjoj Evropi. Uprkos vrlo niskim kamatama, neto prihodi od kamata i neto prihodi od naknada i provizija razvijali su se vrlo pozitivno, a troškovi rizika zadržali su se na vrlo niskom nivou”, kazao je Strobl.

Neto prihodi od kamata bili su u prvoj polovini godine na razini istog prošlogodišnjeg razdoblja i iznosili su 1,66 milijardi eura.

Neto prihodi od naknada i provizija smanjeni su u prvih šest ovogodišnjih mjeseci 3,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosili su 839 miliona eura.

Konsolidovana dobit pala je 24,4 posto, na 571 milion eura.

Troškovi rizika iznosili su 12 miliona eura.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram