PRIRODNI IMUNITET TRAJE PET MJESECI Ko je preležao koronu ima bolju zaštitu od vakcine

Ljudi koji su preležali kovid 19 imaju veću zaštitu od reinfekcije pet mjeseci kasnije nego osobe koje su dobile oksfordsku vakcinu, a isto važi i za Fajzerovu vakcinu, saopštila je služba Nacionalnog javnog zdravlja Engleske (PHE).

FOTO: Srpskainfo/GARY CORONADO/EPA

Podaci PHE Siren studije, koja prati zdravlje više od 20.000 medicinara u više od 100 gradova u Britaniji, pokazala je koliko je članova zdravstvenog osoblja dobilo korona virus više od jednom.

Utvrđeno je da je 6.614 medicinskih radnika dobilo korona virus u prvoj polovini 2020. godine, a samo 44 osobe iz ove grupe su ponovo oboljele od korone, prenio je Dejli mejl.

PHE dodaje da to znači da osobe koje su preležale kovid 19 imaju 83 odsto zaštite od reinfekcije, a takođe im je smanjena šansa da im se prilikom eventualnog ponovnog oboljenja razviju ozbiljniji simptomi.

Dodaje se da je samo 15 od 44 osoba koje su se ponovo inficirale su razvile simptome kovida, ostali su bili asimptomatski slučajevi.

Istraživački tim je rekao da mogu da kažu da prirodni imunitet na kovid 19 traje najmanje pet mjeseci, jer toliko dugo traje studija, koja će se nastaviti i u narednih 12 mjeseci.


Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram