PURS traži 2,3 miliona KM iz stečajne mase Banke Srpske

BANJALUKA – Poreska uprava Republike Srpske, kojoj je u propaloj Banci Srpske blokirano 2,3 miliona KM, pokušava sudskim putem da taj novac izuzme iz stečajne mase i prenese u drugu banku.

FOTO: glasbanjaluke.net

Poreska uprava RS tužila je Banku Srpske jer joj nije priznat status izlučnog povjerioca, a u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci juče je održano ročište po ovoj tužbi.


U sudu su za portal CAPITAL rekli da Poreska uprava sudskim putem pokušava da dokaže da je ona izlučni povjerilac i da traži da preuzme novac koji je ostao blokiran na računu javnih prihoda u Banci Srpske.


„Poreska uprava traži da sud tuženoj Banci Srpske naloži da u tabeli prijavljenih potraživanja svrsta PURS u red izlučnih povjerilaca te da se 2,26 miliona KM koji se nalaze na računu javnih prihoda otvorenih kod stečajnog dužnika izuzmu od stečajne mase i po nalogu tužioca prenesu na drugu banku“, kazali su u Okružnom privredmom sudu.


Tužbu protiv Banke Srpske za izlučna prava podnijela je i Investiciono – razvojna banka (IRB) RS. IRB sudskim putem pokušava da preuzme 45 miliona KM kredita koje je plasirala preko Banke Srpske, nakon što su taj zahtjev IRB-a osporili likvidacioni upravnik i kasnije stečajna upravnica.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram