PUTIN SE ČUO SA ERDOGANOM I ŽESTOKO MU ZAPRETIO: Evo šta mu je rekao

Turska ofanziva protiv sirijske kurdske milicije doneće mir i stabilnost u Siriju, ubeđivao je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ruskog kolegu Vladimira Putina u telefonskom razgovoru.

FOTO: intermagazin.rs

– Tokom tog razgovora, predsednik je izjavio da će predviđena operacija istočno od Eufrata doprineti miru i stabilnosti Sirije i olakšati put prema političkom rešenju – rečeno je medijima iz izvora bliskom turskom predsedništvu.


Ruski predsednik Putin je pozvao svog turskog kolegu Erdogana da „dobro razmisle o situaciji i da ne unište zajedničke napore u rešenju sirijske krize“ pre pokretanja ofanzive na kurdske snage na severu Sirije, saopšteno je iz Kremlja.


Nakon dve prethodne operacije Turska se priprema za novu ofanzivu u Siriji na kurdsku YPG koju smatra terorističkom organizacijom, a koju podržavaju zapadne zemlje.


Nekoliko zemalja, među kojima i Francuska, zabrinute su zbog humanitarnih posledica novog fronta u sirijskom sukobu, kao i za sudbinu hiljada pripadnika ID, koji su u kampovima koje kontrolišu kurdske snage.


Ankara tvrdi da želi osnovati sigurnosne zone gde bi se prihvatali izbegli Sirijci u Turskoj, a želi i odvojiti tursku granicu od položaja YPG.


Činilo se da je američki predsednik Donald Tramp dao zeleno svetlo za tu operaciju, nakon čega je povukao izjave i garantovao da Sjedinjene Države nisu napustile Kurde.


Rusija i Turska, koje podržavaju protivničke tabore u sirijskom sukobu, poslednjih godina su prekinule saradnju, posebno na severozapadu Sirije.


Ali u utorak je Moskva upozorila protiv potkopavanja mirnog rešenja sukoba u Siriji, u aluziji na operaciju koju Ankara namerava pokrenuti.


Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram