Raspušten kosovski parlament

Prištinska štampa spekuliše da će izbori biti održani 6. oktobra

FOTO: beta

PRIŠTINA – Skupština Kosova sa 89 glasa „za” i jednim „protiv” donela je odluku o raspuštanju šestog saziva parlamenta u Prištini.


Prethodno je sa 103 glasa „za” Skupština usvojila zakon o ratifikaciji sporazuma IPA 2018 sa Evropskom unijom u iznosu od više od 90 miliona evra.


Rasprave o raspuštanju Skupštine Kosova nije bilo, već su se o inicijativi koju je predstavio šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići izjasnili šefovi poslaničkih grupa.


Posle današnje odluke Skupštine predsednik Kosova ima ustavni rok od deset dana da zakaže vanredne i prevremene parlamentarne izbore.


Dnevnik „Koha net” objavio je danas da će izbori biti zakazani za 6. oktobra.


Izvor „Kohe” rekao je da će na osnovu jučerašnjeg sastanka predsednika Kosova Hašima Tačija i predsednice CIK-a Valjdete Daka, Tači zakazati izbore odmah nakon što Skupština Kosova donese odluku o raspuštanju šestog saziva parlamenta.


„Predsednik je rekao da će ako Skupština bude raspuštena on odmah u petak ili najkasnije u ponedeljak potpisati ukaz o datumu prevremenih izbora. On je odlučio da to bude 6. oktobra”, rekao je izvor ovog dnevnika, prenosi Beta.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram