RASTE BROJ ZARAŽENIH Dr Kisić: Akcenat na ličnoj odgovornosti

Sa većim brojem pozitivnih na korona virus iznova se pokreće pitanje da li će biti novih restriktivnijih mjera.

FOTO: Tanjug

O tome je danas na konferenciji za medije u Palati Srbija govorila i zamjenica direktora Batuta Darija Kisić Tepavčević.

– Osim opštih preventivnih mjera, nema ničeg novog u vezi sa mjerama što možemo reći. Znači: nošenje maske, fizička distanca i pranje ruku i to nije “samo”. Lekciju možemo da naučimo od populacije starijih koji su pokazali kako se može zaštiti – kazala je Kisić Tepavčević i istakla da ove tri mjere i te kako sprečavaju širenje virusa.

Ona je istakla da postoji lična odgovornost, te da je ona na svima nama da se ponašamo kao da smo potencijalni prenosioci virusa, piše Blic.

– Ne možemo očekivati da nam neko drugi donosi neke mjere dok svako od nas ne vodi računa. Nismo razmatrali o policijskom času, rekli smo kada i zašto smo uveli takvu vrstu mjera, da zaštitimo najstarije pacijente, a u međuvremenu smo nabavili respiratore, izgradili bolnice. Nažlost, izgleda da ćemo se dugo boriti sa ovim virusom – zaključila je je Kisić Tepavčević.

Podsjećamo, juče je premijrka Srbije Ana Brnabić govoreći o mjerama koje bi mogle biti pooštrene navela da bi obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, kao i zabrana javnog okupljanja mogla biti proširena na teritoriju cijele Srbije, te da će se o tome raspravljati na danas ili sutra ujutru.

Takođe, kao još jednu moguću mjeru, ukoliko struka to odobri, kako je rekla, jeste zabrana organizovanog okupljanja.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram