Razlog zbog kog ne trebate spuštati roletne tokom dana

Iako s namjerom da sačuvate svoju privatnost, posebno ako živite u kući ili na nižim spratovima zgrade, svoje rolete tokom dana držite spuštenima, možda se predomislite nakon informacije da je sunce koje kroz prozore pustite u vaš dom korisno za vaše zdravlje, i to ne samo zbog vitamina D.

FOTO: MojEnterijer

U magazinu Science Daily objavljen je članak u kojem se navodi da svjetlost koju kroz prozore pustite u vaš dom može ubiti bakterije iz prašine te skladno tome pomoći u smanjenju respiratornih problema.


Članak se odnosi na istraživanje koje je na univerzitetu u Oregonu proveo tim na čelu s dr. Ashkaanom Fahimipourom.


Istraživači su u tri odvojene sobe izložili bakterije trima različitim uslovima. Jedna soba bila je u mraku, druga izložena sunčevoj svjetlosti, a treća ultraljubičastim zracima.


Nakon 90 dana istraživači su prikupili i proučavali rezultate iz svake sobe. Pokazalo da postoji povezanost između izloženosti svjetlu i broja bakterija u prašini, piše Zadovoljna.hr.


Mračna prostorija pokazala se prikaldnijom za život i razmnožavanje bakterija i u njoj ih je u prosjeku bilo 12 posto više. U prostorijama izloženima dnevnoj svjetlosti i UV svjetlosti, samo je 6,8 odnosno 6,1 posto bakterija bilo održivo.


Osim toga, bakterije iz mračne prostorije bile su povezanije s uzrokovanjem respiratornih problema od bakterija iz druge dvije sobe.


Pokazalo se, dakle, da vitamin D nije jedina korist koju imamo od sunčeve svjetlosti. Ona nam može pomoći i u sprječavanju respiratornih bolesti.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram