Realan rasplet u Premijer ligi ukoliko sezona ne bude nastavljena: Borac ide u Ligu Evrope, Sarajevo u Ligu šampiona

BANjALUKA - Ukoliko Premijer liga ne bude nastavljena, a sve ukazuje da ne postoji ni teoretska šansa za to, fudbaleri Sarajeva igraće kvalifikacije za Ligu šampiona iduće sezone, a Željezničar, Zrinjski i Borac kvalifikacije za Ligu Evrope.

FOTO: Glas Srpske

Ovakav rasplet obavezan je prema odluci Evropske kuće fudbala koja je putem video-konferencije sa svih 55 članica donijela odluku da vrednuje tabelu prilikom prekida takmičenja u slučaju da ne postoji šansa da se ono okonča.

Takva situacija je gotovo izvjesna u BiH, jer je ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske saopštilo Fudbalskom savezu Republike Srpske da se fudbal neće igrati najmanje do 1. jula. To znači da bi u najidealnijem raspletu za 11 kola Premijer lige ostalo 32 dana, pošto je UEFA takođe donijela odluku da sva prvenstva moraju da budu završena najkasnije do 3. avgusta. Do sada su Holanđani, Belgijanci i Francuzi bili primorani da zaključe prvenstva, jer su tamošnje vlade i ministarstva zabranile sportska takmičenja do 1. septembra. Ukoliko na to bude primoran i FS BiH sigurno mjesto na evropskoj sceni imaće Sarajevo, Željezničar i Zrinjski, kao i Borac koji bi kao četvrtoplasirani tim Premijer lige izborio nastup u kvalifikacijama za Ligu Evrope, jer Kup BiH neće biti završen, pa nijedna ekipa ne moće da izboriti nastup u Evropi preko ovog takmičenja.

- Rok za završetak Premijer lige je realno još mnogo kraći jer treba imati u vidu da bi ekipe tek 1. jula mogle da počnu sa treninzima. Zbog duge pauze morali bi da treniraju bar tri sedmice, tako da bi za 11 kola ostalo svega desetak dana - naglasio je direktor Borca Dejan Lukendić.

Članovi Izvršnog odbora FS BiH moći će samo da raspravljaju da li će titulu dodijeliti vodećem Sarajevu ili će slijediti holandski model prema kojem je sezona završena bez šampiona.

Tim menadžer Radnika Slavko Petrović ima svoje viđenje cjelokupne situacije.

- Ako se prvenstvo ne nastavi to sigurno neće biti dobra odluka za fudbal. Svi govore da je najvažnije da se sačuva zdravlje i obezbijedi sigurnost igrača, a niko se ne pita šta će biti sa fudbalerima, koji ne treniraju četiri ili pet meseci. Što se tiče igrača Radnika svi individualno treniraju i siguran sam sa ako se donese odluka o nastavku da bi uz dvije sedmice priprema bili potpuno spremni za igranje utakmica - rekao je Petrović.

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske Ognjen Valjić je istakao da će se u narednim danima održati niz sastanaka poslije kojih će biti donesena odluka o trenutno prekinutim prvenstvima, koja su pod nadležnosti FS RS.

- Već za petak je časova zakazana video konferencija Izvršnog odbora FS RS na kojoj će se razgovarati o trenutnoj situaciji, ali i donijeti konačne odluke o aktuelnim pitanjima na temu eventualnog nastavka sezone 2019/20. koja je prekinuta usljed pandemije virusa korona - naglasio je Valjić.

On nije želio da prejudicira oko raspleta ukoliko se donese odluka da lige budu prekinute, ali je rekao da postoji nekoliko prijedloga rješenja u slučaju takvog scenarija.

U Prvoj ligi RS odigrano je 15 kola, a do kraja bi se trebalo odigrati još 12. Situacija u trenutku prekida prilično je jasna jer Krupa ima gotovo nedostižnih 11 bodova i bolji međusobni skor od Rudar Prijedora, pa je realno da bude proglašena za šampiona i od iduće sezone igra u Premijer ligi. Još ranije je donesena odluka da od naredne sezone Prva liga RS umjesto deset broji 12 članova i da posljednjeplasirana, odnosno devetoplasirana ekipa seli u niži rang, što znači da bi elitu Srpske popunila po dva najbolja tima iz obje grupe drugih liga. Međutim, sve je više zagovornika da prvoligaško društvo od naredne sezone broji 14 klubova. To bi značilo da nijedan tim neće ispasti, a da bi ušla po dva tima iz drugih liga Istok i Zapad, dok bi trećeplasirani iz obje grupe igrali baraž. Sve ovo je pod uslovom da Premijer liga BiH ne bude proširena.

I Pravilnik protiv nastavka

Direktor Borca Dejan Lukendić odbacio je mogućnost da klubovi iz Srpske, konkretno Borac, zbog labavijih mjera u FBiH treniraju i igraju utakmice u drugom entitetu.

- Prema Pravilniku klub ne može domaće utakmice igrati van svog područja, na udaljenosti većoj od 50 kilometara. Zato su smiješne priče da Borac igra u FBiH. To je nešto što nijedan klub ne bi pristao. Očigledno da neko želi da ispolitizuje cijelu priču, a s druge strane mi nemamo nikakav pritisak. Niko nikom ne garantuje da bi izborio plasman na međunarodnu scenu, ako bi se prvenstvo nastavilo. I dalje smo stava da je zdravlje igrača, ali i svih učesnika bilo koje sportske manifestacije na prvom mjestu i toga ćemo se držati - rekao je Lukendić.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram