Republici Srpskoj trebaju promjene

On je kazao da Program za ekonomski oporavak Republike Srpske obuhvata 11 oblasti, a na prvoj u nizu konferencija za štampu predstavljen je dio posvećen finansijama I upravljanju budžetom.

“Opstanak RS moguć je samo uz njeno ekonomsko osnaživanje. Sa druge strane, činjenica je da Srpskoj danas na polju ekonomije prijeti opšti kolaps. Studenti su bez posla, radnici bez plata, penzioneri na rubu egzistencije.” - upozorio je predsjednik “Uspješne Srpske” Zlatko Maksimović.

“Krajnje je vrijeme da se ovakvo stanje mijenja” – poručuju iz Pokreta “Uspješna Srpska”:

- Srpski nacionalni interes danas treba da bude znanje, borba za čovjeka, ekonomija, nova radna mjesta”, rekao je Maksimović.

Program za ekonomski oporavak Pokret “Uspješna Srpska” stvarao je u saradnji sa ekspertima, nestranačkim ličnostima, među kojima je i ekonomista Zoran Palvović:

“Smatram da RS mora svaki suficit iskoristiti za vraćanje kredita, za podršku malim i srednjim preduzećima i za zapošljavanje ljudi” - rekao je Pavlović.

“Cilj fiskalne politike mora biti zaustavljanje rasta javnog duga”, kazao je Maksimović:

“Poslednjih desetak godina dug se udvostručio. To znači da se za 200 milona KM godišnje povećava javni dug Srpske”.

Srpskoj je prijeko potrebna fiskalna konsolidacija, kažu u Pokretu “Uspješna Srpska”, te dodaju da je neophodno uvesti bar dvije stope PDV-a:

“Treba biti veća stopa PDV-a za luksuz, znatno manja za osnovne namirnice, lijekove, opremu za bebe”.

Neophodna je i analiza 346 neporeskih, parafiskalnih nameta, koje je evidentirala reformska agenda. Takođe, u Srpskoj postoji 15 vrsta direktnih poreza, te 6 oblika doprinosa, što je ogromno opterećenje za privredu – upozoravaju iz Pokreta “Uspješna Srpska”.

Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram