RIZIČNA PONAŠANJA NAS KOŠTAJU Zeljković: Imaju simptome, a idu na posao, druže se i prave slavlja

Više puta smo apelovali na građane da se pridržavaju svih mjera prevencije širenja zaraze korona virusa, ali jedan dio ne želi da to ispoštuje. A kada imate par osoba koje se ne pridržavaju mjera, ne nose maske i ne poštuju pravilo fizičke distance, onada imate ovakvu situaciju.

FOTO: srpskainfo.com

Poručio je ovo direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

– Oni misle da virus ne postoji ili, ako postoji, da je blag i da na njih, sve i da se zaraze, neće ostaviti nikakve posljedice. Naglasio bih da najmlađa osoba koja se u ovom trenutku nalazi na respiratoru ili nekom uređaju, ima 31 godinu. To pokazuje da virus može da pogodi bilo koga. Može da oboli i osoba koja je potpuno zdrava i da ima katastrofalne posljedice po zdravlje – upozorava Zeljković.

Prema njegovim riječima, dodatni problem nastaje kad je takva osoba socijalno aktivna, a ne pridržava se mjera.

– Pa još ima određene simptome, a ne želi da se javi ljekaru ili da ostane kod kuće. Dakle, svako ko ima bilo koji respiratorni sistem treba da ostane kod svojih kuća iz predostrožnosti. Nemojte hodati, ići na posao, slati djecu u vrtić i školu, dok se ne utvrdi razlog simptoma. To da li će oni trajati dan-dva ili duže, igra veliku ulogu u kliničkoj slici – objašnjava Zeljković.

Dodaje da, ako neko ima bilo koji respiratorni simptom, poput kašlja, kijanja, bola u grlu, malaksalosti, bola u mišićima i kostima, temperaturu koja ne prolazi, a nije veća od 37,5, hitno treba da se javi porodičnom ljekaru.

– Tamo će dobiti instrukcije šta i kako dalje. Ovdje smo gdje jesmo i zbog toga što su građani tvrdili su da im nije ništa i da imaju bezazlene simptome. Išli na posao, družili se, priređivali slavlja. Sad pojedine opštine imaju više od 50 odsto pozitivnih od broja testiranih. Još jednom apelujemo da se mjere moraju poštovati, a bilo koja od njih koja je donesena, jeste neophodna – poručuje Zeljković.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram