RUSIJA ZALEDILA ZAEVA! NOVO IME MAKEDONIJE treba da razmotri SAVET BEZBEDNOSTI UN!

Moskva smatra da bi pitanje preimenovanja Makedonije trebalo razmotriti u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, navodi se u komentaru Ministarstva spoljnih poslova Rusije

- Stav Rusije o problemu imena makedonske države ostaje nepromenjen: održivo rešenje mora da se nađe bez spoljnog pritiska, spoljnog nametanja rokova i uslova i oslanjanjem na široku javnu podršku - i u Republici Makedoniji i u Grčkoj - i isključivo u pravnim okvirima. Polazimo od činjenice da bi ovo pitanje trebalo da razmotri Savet bezbednosti UN u skladu sa članom 3 Rezolucije 845 Saveta bezbednosti UN - saopštilo je Ministarstvo. 

Grčka i Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija potpisale su 17. juna na obali Prespanskog jezera sporazum po kojem je Republika Makedonija preimenovana u Republiku Severnu Makedoniju.

Prespanski sporazum rešava dugogodišnji spor oko njenog imena i otvara Skoplju put ka NATO-u i Evropskoj uniji, ali je pretrpeo mnoge kritike u obe zemlje. Pre nekoliko dana parlament u Skoplju odobrio je amandmane na ustav, koji je zahtevala Atina. Sada sporazum treba da ratifikuje parlament Grčke.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram