Samo Bijeljina i još tri grada imaju uređaje za prečišćavanje otpadnih voda

Otpadne vode iz naselja i gradova u RS se ne prečišćavaju, već se preko kanalizacionih kolektora direktno ispuštaju u vodotoke, a uređaji za prečišćavanje otpadnih voda izgrađeni su samo u Bijeljini, Trebinju, Bileći i Čelincu, potvrđeno nam je iz Inspektorata Srpske.

FOTO: infobijeljina

U funkciji je, dodaje se, i nekoliko manjih uređaja koji tretiraju urbane otpadne vode sa pojedinih dijelova naselja, a u toku je izgradnja nekoliko uređaja. 


“U oblasti zaštite voda, dugogodišnji problem koji je i dalje prisutan, predstavlja nepostojanje prečistača. Naime postojeći uređaji za prečišćavanje otpadnih voda su djelimično ili potpuno van funkcije, a izgradnja novih ide sporo jer je uslovljena finansijskim mogućnostima”, rekli su portalu InfoBijeljina iz Inspektorata RS.


Takođe, kako ističu, jedinice lokalne samouprave nisu donijele programsku dokumentaciju i lokalnu regulativu za sanitarnu zaštitu izvorišta, upravljanje komunalnim otpadom, rješavanje otpadnih voda u naseljima u kojima nema javne kanalizacije  i drugo.


precistac voda obarska infobijeljina


Republička vodna inspekcija kontroliše zaštitu voda, zaštitu od voda, uređenje vodotoka, te korišćenje voda. 


“U ovoj godini republička vodna inspekcija izvršila je 360 kontrola, od čega je 70% izvršeno u oblasti zaštite voda”, rekli su iz Inspektorata RS, te dodali da su, od ukupnog broja kontrola, propusti utvrđeni u 140 slučajeva, pa je subjektima naloženo otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, dok su zbog počinjenih prekršaja izrečene kazne u vrijednosti većoj od 36.000 KM i podneseno je šest prekršajnih prijava nadležnim sudovima. 


Od ukupnog broja kontrola u oblasti zaštite voda izvršeno je preko 250 kontrola kojima su obuhvaćeni različiti objekti, kao što su: benzinske pumpne stanice, pilane, klaonice, različiti proizvodni pogoni, fabrike betona, drvoprerađivačka industrija i drugi. U ovoj oblasti propusti su se najčešće odnosili na neposjedovanje vodne dozvole, nepoštivanje uslova iz vodne dozvole, neadekvatan tretman otpadnih voda i drugo. 

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram