Sedam sati sna idealno za dobro zravlje

LONDON, Naučnici su saopštili danas da je previše sna jednako štetno kao i premalo, pošto oboje donosi dvostruko veći rizik od razvoja bolesti kardiovaskularnog sistema.

Tim istraživača sa Univerziteta Vorvik i Koledža Univerziteta u Londonu ispitali su navike spavanja 10.308 građana, prenosi Bi-Bi-Si.

Oni su utvrdili da kod osoba koje spavaju pet sati preko noći postoji dvostruko veći rizik od razvoja fatalne bolesti u poređenju sa onima koje upražnjavaju sedam sati sna, te da je rizik približno isti ako se period spavanja produži na osam sati.

Istraživanje je zasnovano na podacima koji potiču iz perioda od 1985. do 1988. godine, te od 1992. do 1993. godine.

Naučnici su uzeli u obzir faktore poput starosti, pola, bračnog stanja, vrste zaposlenja, pušačkog statusa i fizičkih aktivnosti.

“Spavanje predstavlja dnevni proces fiziološke obnove i oporavka, a nedostatak sna ima dalekosežne posljedice”, izjavio je profesor Frančesko Kapućio.

On je rekao da se nedostatak sna dovodi u vezu sa povećanim rizikom od gojenja, porasta krvnog pritiska i dijabetisa tipa 2.

Profesor Kapućio izjavio je da je veza između previše spavanja i slabijeg zdravlja manje jasna, ali je sugerisao da previše vremena provedenog u krevetu u dužim periodima može da bude znak depresije, ili, u nekim slučajevima, zamora usljed razvoja raka.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram