SLUČAJ “PRISLUŠKIVANJE” Politička igra ili ozbiljno kršenje zakona

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, rekao je da uz pomoć policije prisluškuje opoziciju. Dok opozicija munjevito predaje krivične prijave, resorni ministar Dragan Lukač demantuje srpskog člana Predsjedništva govoreći da se radi samo o političkoj igri.

FOTO: srpskainfo.com

Nakon što je srpski član Predsjedništva BiH i predsednik SNSD, Milorad Dodik, rekao da prisluškuje opoziciju, govoreći da je ministar unutrašnjih poslova tome svjedok, u javnosti se podigla velika prašina.

Iako je već drugi dan sam sebe demantovao i rekao da je to bio, “kako u opoziciji kažu performans, a u narodu zezanje”, stvar se već ozbiljno zahuktala.

Pojedini opozicionari već najavljuju krivične prijave, pravnici podsjećaju da se radi o krivičnom djelu, a resorni ministar tvrdi da se Dodik samo šalio.

Podsjetimo, Milorad Dodik je na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, zakazanoj zbog ukidanja vanrednog stanja, obraćajući se PDP-ovm Drašku Stanivukoviću, rekao da zna sve, jer ih prisluškuje.

– Pitaj i ove iz SDS, ja im slušam telefone, pa znam, svi su protiv tebe, samo ne smiju ti ništa reći. Znam, imam pravo da slušam. Kad ti budeš predsjednik, i ti ćeš imati – rekao je Dodik, a potom se okrenuo ka ministru unutrašnjih poslova Draganu Lukaču: „Je li, Lukač, je li ono što ti meni dostavljaš, je li tako? Evo čovjeka, svjedoka.“

“Svjedok” demantuje

„Čovjek svjedok“, kako ga je Dodik nazvao, juče ga je demantovao, rekavši da se radi o političkoj igri i „bacanju loptice opoziciji“.

– Kao ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske odgovorno tvrdim da nema nikakvog prisluškivanja, pogotovo poslanika, ali ni bilo koga drugog u Republici Srpskoj ko se ne bavi kriminalom – rekao je Lukač juče, dodavši da se i na snimku vidi da se radi o političkoj igri.

–  Možemo da vratimo snimak da vidite da gospodin Dodik vodi političke igre sa poslanicima i da ih ne shvata ozbiljno. Baci im neku političku lopticu, pa se oni sa tim igraju nekoliko dana – rekao je Lukač.

On je dodao da su već najavljene mnoge krivične prijave, ali da je jedan poslanik bio najbrži.

– Mnogi najavljuju krivične prijave protiv gospodina Dodika i utrkuju se ko će prvi da podnese prijavu protiv njega. Mislim da je Tubin bio brži od vas svih. Morate znati da se po jednom predmetu ne može voditi više krivičnih postupaka, može samo jedan. Žao mi je, ali niste bili dovoljno brzi – poručio je Lukač ostalim opozicionarima.

Ne odustaju

Bez obzira što je ministar rekao da nema prisluškivanja i da je krivična prijava već podnesena, a Dodik sam priznao da „onaj koji prisluškuje to ne saopštava javno, te da se radilo o zezanju“, opozicionari ne odustaju.

– Krivičnu prijavu predajem odmah po ukidanju vanrednog stanja. Imam razloga da sumnjam da mi prisluškuju telefon, jer je policija znala neke naše korake vezane za proteste, iako sam o njima razgovarao samo s jednom ili dvije osobe. Prisluškivanje mogu da primjetim i po mom telefonu; zato imam dva ili tri broja, za svaki slučaj – rekao je Draško Stanivuković za Srpskainfo.

Dodao je da je imao upozorenja od ljudi bliskih vlasti da bude oprezan i pazi kako razgovara.

Krivičnu prijavu podnosi i njegov stranački šef Branislav Bornović, takođe protiv Milorada Dodika, zbog krivičnog djela „neovlašćeno prisluškivanje i zvučno ili optičko snimanje“.

On tvrdi da je ovo presedan po kojem bi u normalnoj zemlji već reagovali organi unutrašnjih poslova po nalogu Tužilaštva i da bi Dodik „još iste večeri bio priveden i saslušan“.

“Javno priznanje”

Takođe, krivična prijava stiže i od lidera SDS, Mirka Šarovića.

– Ovo je nezabilježen slučaj, prvo javno priznanje visokog funkcionera za prisluškivanje opozicije i, nakon Makedonije, drugi put u regionu da postoje dokazi i priznanje da vlast prisluškuje opoziciju – istakao je Šarović.

Naglasio je da je to što se dogodilo u NSRS dramatičan pečat zasjedanja.

Krivična prijava protiv srpskog člana Predsjedništva BiH, stiže i od Transparensi Internešnela BiH.

– Nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija spadaju u red posebnih istražnih radnji, te je za njihovo preduzimanje potrebno sudsko odobrenje. To je krivično-procesni institut koji se primenjuje pod izuzetnim okolnostima, i u kojem član Predsjedništva BiH nema nikakve nadležnosti, kao ni entitetski ministar unutrašnjih poslova – saopšteno je iz TI BiH.

Dodaju da MUP RS nema nadležnosti u pogledu prikupljanja obavještajnih podataka.

– Zato zabrinjava izjava Milorada Dodika da podatke iz nadziranih razgovora dobija od ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača. Ovo nije prvi put da Milorad Dodik prijeti u svojim političkim govorima – saopštili su iz TI BiH.

Jokić: Ne vjerujem da to rade

Za Srpskinfo je o slučaju prisluškivanje govorio i pravnik Aleksandar Jokić. On kaže da ne veruje da je to tačno i misli da je to politička izjava koju nije posmatrao kao takvu.

– Neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje je krivično djelo propisano članom 155. Krivičnog zakonika Republike Srpske. Prisluškivanje telefonskih razgovora u RS je posebna istražna radnja propisana članom 234. stav 2. tačka a) Zakona o krivičnom postupku RS. Za ove radnje su jasno propisani uslovi koji moraju biti ispunjeni, pa da sud naredbom odredi da se ove radnje sprovode – objasnio je on.

– Ponavljam, iskreno ne verujem da se telefoni političkih protivnika prisluškuju od strane vlasti, naročito jer se o tome javno pričalo. Ali, svakako, tužilaštvo bi trebalo da provjeri ove navode i definitivno otkloni svaku sumnju ili potvrdi da postoje elementi navedenog krivičnog djela – rekao je Jokić.

Bijeli kombi

Kako je slučaj prisluškivanje obilježio prvi dan posebne sjednice NSRS, ni drugi dan nije prošao bez ove teme. Ozbiljna pitanja ministru Lukaču postavljao je i bivši ministar MUP RS i aktuelni Šef poslaničkog kluba PDP, Perica Bundalo.

– Sasvim konkretno Vas pitam šta je vaše vozilo ili vozilo registrovano na nekog drugog, veliki bijeli kombi marke “folksvagen”, radilo 25. i 27. decembra ispred prostorija Predsjedništva  PDP, a u vremenu od 20 sati do jedan sat uveče ispod mog stana u Banjaluci – upitao je Bundalo.

Lukač je rekao da u ovom gradu postoji stotine bijelih kombija i upitao Bundala zašto nije proverio tada ili pozvao policiju, ako se osjetio ugroženim.

– Ne može se kroz zidove ništa čuti, to su filmske tehnike. Smiješno je da kažete da je neko došao kombijem pod Vaš balkon. Ja Vas smatram ozbiljnim čovjekom – rekao je Lukač.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram