SPREMNI ZA EVROPSKI PUT “BiH bi naredne godine mogla isupuniti uslove za dobijanje statusa kandidata”

Rukovodstva oba doma Parlamentarne skupštine BiH iznijela su stav potpredsjedniku Evropske komisije Žozepu Borelju da bi 2021. godina, u kojoj nema izbora, mogla biti godina u kojoj bi BiH mogla ispuniti uslove za dobijanje statusa kandidata za punopravno članstvo u EU.

FOTO: KHALED ELFIQI/EPA

To bi trajno i nepovratno trasiralo evropski put BiH i predstavljalo najsnažniju moguću podršku svim proevropskim snagama i politikama u BiH, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Članovi kolegijuma oba doma parlamenta upoznali su Borelja, koji je i visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku, i sa svojim viđenjem postignutog od Dejtona do danas, ciljevima koje tek treba realizovati, te iznijeli stav da bi naredna godina mogla biti i godina reformi.

U saopštenju je navedeno da su u otvorenom i iskrenom razgovoru iznesena različita viđenja aktuelnog političkog trenutka u BiH, ali i naglašen zajednički stav o potrebi ubrzanja evropskog puta BiH i dobijanja statusa kandidata za punopravno članstvo u EU.

U razgovoru su učestvovali predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović, predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić, zamjenici predsjedavajućeg Doma naroda Bakir Izetbegović i Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denis Zvizdić i, u ime zamjenice predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjane Krišto, poslanik Darijana Filipović.

Ohrabrujući članove rukovodstva parlamenta BiH da nastave započete reforme, posebno donošenje zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS), sukobu interesa i javnim nabavkama, Borelj je poručio da će EU pružiti punu podršku BiH, ali da dinamika njenog evropskog puta i dobijanje kandidatskog statusa u najvećoj mjeri zavise od opredjeljenja domaćih lidera da u značajnoj mjeri realizuju reforme i prioritete iz Mišljenja Evropske komisije.

Borelj je napomenuo da je Dejtonski mirovni sporazum okončao tragični ratni sukob i obezbijedio mir i stabilnost, te naglasio da jasna evropska perspektiva BiH i proces evropskih integracija predstavljaju pokretačku snagu za nastavak procesa pomirenja i jačanja povjerenja u BiH.

Pozdravio je postizanje sporazuma kojim je omogućeno održavanje izbora u Mostaru, kao i usvajanje Poslovnika o radu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, koji će omogućiti uspostavljanje bliske saradnje između parlamenta BiH i Evropskog parlamenta.

Zahvaljujući Borelju za posjetu i iskazanu podršku BiH na njenom evropskom putu, članovi rukovodstva parlamenta BiH istakli su opredijeljenost da zajednički rade na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Borelj boravi u posjeti BiH povodom 25 godina od zaključivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Sastanku je prisustvovao je i šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram