STRADANJE SRBA U SARAJEVU Kojić: Istinito sagledavanje ratnih događaja put ka konačnom pomirenju

Vlada Republike Srpske smatra da će Izvještaj o radu Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu 1991-1995. godine doprinijeti objektivnom i nepristrasnom sagledavanju činjenica u vezi sa stradanjem Srba u Sarajevu.

FOTO: Srpskainfo

Izjavio je ovo direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

– Jedino istinito i cjelovito sagledavanje ratnih događaja u Sarajevu, ali i u cijeloj BiH doprinijeće jačanju povjerenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnom pomirenju i suživotu sadašnjih i budućih generacija – rekao je Kojić na konferenciji za novinare nakon posebne sjednice Vlade na kojoj je razmatran ovaj izvještaj.

On je naveo i da se podaci o broju poginulih poklapaju sa brojem kojim raspolaže Centar.

Kojić je naglasio da se ovaj izvještaj može smatrati autorskim djelom, te da će biti izrađena Internet stranica na kojoj će taj dokument biti dostupan široj javnosti na engleskom i srpskom jeziku.

On je rekao da je Vlada Republike Srpske primila k znanju izvještaj, te da su Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju i Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Srpske zaduženi da zajedno sa autorima izvještaja preduzmu sve aktivnosti kojima je cilj predstavljanje rezultata rada i izvještaja Međunarodne komisije.

Prema njegovim riječima, Republički centar je zadužen i da izvještaj bude preveden na više stranih jezika.

– Izvještaj se bavio istraživanjem stradanja Srba u Sarajevu sa istorijskog, vojnog, političkog i drugih aspekata, a odnosio se i na realnu postavku i ulogu medija u izvještavanju tokom ratnog perioda u BiH i konkretno u Sarajevu. Izvještajem je obuhvaćena i trauma koju su Srbi prošli tokom rata, a koju prolaze i danas – rekao je Kojić.

Prema njegovim riječima, izvještaj najviše odslikava karakter onoga što se Srbima dešavalo u Sarajevu.

– Bavio se onim što su htjeli da prikažu da je bila opsada u Sarajevu, ali je činjenicama dokazano da je to bila blokada. U izvještaju postoje i podaci o logorima u Sarajevu, silovanjima, ubijanjima, te je definisano i da je srpska zajednica uništena u totalitetu – rekao je Kojić.

On je istakao da su autori, u zavisnosti od svojih referenci i stručnosti, obrađivali svako svoj dio poglavlja, te da stoje u punom kapacitetu iza kompletnog Izvještaja.

Kojić je naveo da je Centar dostavio svu dokumentaciju koju je Međunarodna komisija tražila na uvid, te da su korišteni domaći i međunarodni izvori.

– Međunarodna komisija je informacije i dokumenta tražila i od institucija Federacije BiH, ali, nažalost, nijedan dokument nije dostavljen – rekao je Kojić.

On je dodao da je Međunarodna komisija završila svoj rad i na Izvještaju za Srebrenicu, te da su u toku tehničke stvari, kao što je lektorisanje i prevod, nakon čega će i ovaj izvještaj biti predstavljen javnosti.

Sjednici Vlade prisustvovala je i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

Predsjedavajući Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu je stručnjak iz Izraela Rafael Izraeli, profesor na Jevrejskom univerzitetu i ekspert iz oblasti istorije radikalnog islamizma koji se sjednici priključio posredstvom video-linka.


 


Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram