SVE JE JASNO: Evo zašto Tramp nije napao Severnu Koreju, NITI ĆE NAPASTI

Severnokorejske rakete mogu doseći kontinentalnu teritoriju SAD-a, priznaje Pentagon. Severnokorejska balistička raketa Hvasong-15 može da leti skoro 13.000 kilometara i mogla bi da bude prva koja je sposobna da stigne do SAD.

FOTO: intermagazin.rs

Oružane snage SAD-a u Južnoj Koreji (USFK) saopštile su ove sedmice da bi severnokorejska, interkontinentalna raketa Hvasong-15 mogla doseći bilo koji kontinentalni deo Sjedinjenih Država.


Ova informacija dolazi na osnovu jednog teksta u godišnjem Strateškom sažetku 2019, kog su zajedno objavili USFK i Komanda združenih snaga, a kom je agencija Jonhap imala pristup.


“Severnokorejska raketa Hvasong-15 može da dosegne bilo koji cilj u SAD-u,” izjavio je Kugl TV u tvitu.


Međutim, raketa Hvasong-15 ne bi bila jedina. Pominju se još dva tipa raketa, Hvasong-13, sa procenjenim dometom od 5.500 kilometara i Hvasong-14, sposobna da leti na udaljenosti od 12.874 kilometara.


Uprkos demontiranja test baza za ispitivanje raketa i uništavanja nuklearnih postrojenja, koje je naredio lider Severne Koreje Kim Jong-un, još uvek ima mnogo posla za postizanje krajnjeg cilja, odnosno potpune i proverljive denuklearizacije, zaključuje USFK u objavljenom članku.


Vest dolazi nakon što je, prošle godine, Severna Koreja saopštila da je testirala novo “ultramoderno” oružje.


Izjavu je dao lider Severne Koreje Kim Jong-un, iako detalji o novom oružju nisu otkriveni. Testiranje novog oružja može poremetiti odnose između Severne Koreje i SAD-a, kada je u pitanju denuklearizacije.


U međuvremenu je Pak Jong Čon, komandant severnokorejske artiljerije, izjavio da je tokom ispitivanja korišćen ne-nuklearni, artiljerijski sistem, prenosi KCNA.


Prema KCNA, lider Severne Koreje bio je veoma zadovoljan testovima i radom vojnih naučnika i radnika industrije municije.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram