SVE RAZRADIO SKORO DO SAVRŠENSTVA Kako je haker iz BiH ojadio banke u EU za šest miliona KM

Tužilaštvo BiH zatražilo je juče od Suda određivanje jednomjesečnog pritvora za muškarca kojeg je Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsila prije dva dana u akciji kodnog naziva “Transfer”.

FOTO: ASCHA STEINBACH/EPA

Ova osoba osumnjičena je da je počinila visokosofisticirane oblike finansijskih prevara i ojadila građane Evropske unije.

Iz izvora bliskih istrazi Dnevni avaz saznaje da je uhapšen Bego Agić. Zajedno s njim, uhapšena je još jedna osoba, ali je puštena na slobodu.

Istraga je usmjerena protiv više osoba u BiH koje su bile Agićevi pomagači u ovom poslu i kojima je on prebacivao novac sa stranih računa na račune u BiH. Iz Tužilaštva BiH juče je rečeno da je, kako bi se sve razotkrilo, ostvarena saradnja s Interpolom u Njemačkoj, Austriji i Švajcarskoj, kao i bankama s područja EU.

Prema informacijama, Agić je hakerskim upadima na račune u stranima bankama u Njemačkoj i Švajcarskoj obavio prevaru tešku skoro šest miliona maraka (tri miliona evra). Agić i njegova ekipa falsifikovali su bankovne naloge za uplate te ulazili u zaštićene mreže i komunikacijske sisteme kako bi falsifikovanom dokumentacijom realizovali novčane uplate iz inostranstva, na račune više građana u BiH.

Radi se o iznosima do 10.000 evra da finansijske transakcije, koje su uplaćivali, a većinom Agić, ne bi bile upadljive istražnim organima. Agić je zauzvrat građanima BiH s kojima je dogovorio saradnju davao određenu naknadu. Oni su za njega podizali novac s računa i predavali mu sve na ruke. Otkriveni su, kako se nezvanično saznaje, sasvim slučajno, a Agić je ovu prevaru doveo do skoro do savršenstva. Nije poznato koliko je dugo upadao u sisteme banaka i prebacivao novac.

Sebi uzimao 8.000 evra

Agić je sebi ostavljao iznose od 8.000 evra, a pomagačima davao 2.000 evra. To je bio razrađen model na koji su pristajali njegovi pomagači u BiH, tačnije osobe koje su otvarale račune u komercijalnim bankama u BiH, a on prebacivao novac.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram