SVI ZADOVOLJNI Vlada RS isplatila minimalac za 22.000 radnika

Sindikalci i poslodavci u Srpskoj pozitivnim ocjenjuju to što je Vlada RS isplatila minimalnu aprilsku platu od 520 KM za 22.000 radnika, kojima je zbog epidemije korona virusa bio zabranjen rad.

FOTO: srpskainfo.com

Poručuju da je na ovaj način, prije svega, spriječeno otpuštanje radnika, jer mnoga preduzeća i dalje rade u značajno smanjenom kapacitetu.

Iz Saveza sindikata RS pozivaju poslodavce, koji još nisu podnijeli zahtjev za pomoć Poreskoj upravi RS, da to učine što prije, kako bi platu dobili i ostali radnici u Srpskoj, koji zbog zabrane nisu radili u aprilu.

Ranka Mišić, predsjednica ovog saveza, kaže da se procjenjuje da je riječ o još oko 30.000 radnika.

– Imamo informaciju da je novac obezbijeđen, i to iz Fonda solidarnosti, i to je dobro. Do sada je aprilsku platu dobilo više od 22.000 radnika, a pozivamo poslodavce da podnesu zahtjeve što prije, kako bi i ostali radnici koji imaju pravo na to do kraja sedmice dobili platu – ističe Mišićeva za Srpskainfo.

Sačuvati radna mjesta

Podsjeća da je Savez sindikata RS još u martu s Vladom RS intenzivno radio na tome šta uraditi da ne dođe do otpuštanja u vrijeme epidemije korona virusa u RS, i to za privredne subjekte koji su odlukom Vlade RS prestali da rade.

– Cilj nam je bio da se sačuvaju radna mjesta. Dogovoreno je da se svim radnicima isplate doprinosi za mart, a da se za sve ostale mjesece isplati najniža plata za radnike koji ne rade zato što im je rad zabranjen zbog Covid-19 – objašnjava Mišićeva.

Dodaje da je najniža plata, naravno, nedovoljna za preživljavanje jednog čovjeka, ali da je cilj da se sačuvaju radna mjesta i da se dobije novčana naknada, ma koliko ona bila simbolična.

– Takođe, bili smo izričiti da se taj iznos uplati direktno na račun radnika, jer naša iskustva s pojedinim poslodavcima nisu baš najbolja. Naime, kada je odlučeno da u RS plata bude povećana za 30 KM, jedan broj nesavjesnih poslodavaca je to uzeo za sebe. I sada se stvara problematična situacija, gdje neki poslodavci zatežu da je podnošenje zahtjeva komplikovano, pa dio njih ili nije predao zahtjeve ili ih je predao tek posljednjih dana – ističe Mišićeva.

Zahtjev

U Uniji udruženja poslodavaca RS objašnjavaju da se zahtjev podnosi uz obračun plate, što zavisi od datuma isplate.

– Nije riječ o nekom posebnom zahtjevu, nego o redovnom obračunu plate uz koji se traži pomoć. Zbog toga neki poslodavci još nisu podnijeli zahtjev – kaže za Srpskainfo predsjednik ove unije Saša Trivić.

Prema njegovim riječima, plata ide na račun onih radnika kojima je bio zabranjen rad i koji apsolutno nisu radili.

– Za one koji su imali smanjen obim posla, uplata ide poslodavcu, jer je on već isplatio platu, a iznos pomoći zavisi od toga u kojem je obimu poslodavcima bio smanjen posao – ističe Trivić za Srpskainfo.

Dodaje da je trenutno u fazi isplata za one radnike kojima je bio zabranjen rad i one koji uopšte nisu radili.

– Riječ je o oko 22.000 radnika, a očekujemo da će u narednih šest-sedam dana biti isplaćeno i za ostale. Poslije donošenja uredbe ko i pod kojim uslovima ima pravo na pomoć zbog smanjenog rada, uslijediće isplata za još oko 35.000 radnika – poručuje Trivić.

Rok do 10. juna

Prema podacima Ministarstva privrede i preduzetništva RS, do juče su Poreskoj upravi RS dostavljene 10.864 obrađene prijave privrednih subjekata kojima je zabranjen rad ili su potpuno prestali s radom u aprilu i koji po tom osnovu ostvaruju pravo na najnižu platu i pripadajuće doprinose za ovaj mjesec.

Iz ovog ministarstva još jednom su pozvali sva pravna lica i preduzetnike, koji su se prethodno prijavili na spisak za dodjelu sredstava za april, da se prijave i Poreskoj upravi RS prije 10. juna, jer nakon toga gube pravo na isplatu najniže plate i uplatu pripadajućih doprinosa za april ove godine.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram