Tajni podaci o ruskim satelitima “procureli” na internet

Podaci o ruskim kosmičkim letelicama, o čijem pravljenju i lansiranju do sada ništa nije saopštavano javnosti, izloženi su na internetu i može im se slobodno pristupiti.

FOTO: vesti-online

Kompanija koja je proizvela pojedine elemente tih satelita potvrdila je tu informaciju, a objavljivanje podataka ocenila kao nezakonito.


Nazive satelita, probno-konstruktorskih radova i preduzeća koja ih realizuju, rokove lansiranja i broj uređaja predstavilo je produzeće “Saturn”, koje proizvodi sunčane baterije i akumulatore za ruske kosmičke uređaje. Kompanija je u nadležnosti „Roskosmosa“.


“Saturn” je potvrdio originalnost objavljenih podataka koji su bili saopšteni na stručnoj konferenciji u Krasnodaru tokom februara.


Materijali s te konferencije su objavljeni na jednom od sajtova s ruskim domenom.


– To je nezakonito izloženo. To je bilo određeno saopštenje na konferenciji koje nije trebalo da izađe u javni prostor – objavio je konstruktor PAO “Saturna” Sergej Lihonosov.


– Preduzećemo odgovarajuće mere protiv onoga ko je to objavio – dodao je on.


“Saturn” je uključen u spisak akcionarskih društava, prema kojima državna korporacija za kosmičku delatnost “Roskosmos” ostvaruje jedinstvenu državnu politiku. Nalazi se na spisku strateških preduzeća Rusije.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram