TEGELTIJA PRECIZIRAO "BiH kreće u direktnu nabavku Fajzerove, ruske i kineske vakcine"

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija je održao sastanak sa entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem o nabavci vakcina protiv virusa korona prilikom čega je dogovoreno da se krene u direktnu nabavku.

FOTO: SAVJET MINISTARA BIH

Nakon konstantnog pritiska javnosti zbog neizvjesnosti o dolasku vakcina Kovaks sistema, vlast u BiH je primorana i da razmisli o direktnoj nabavci od proizvođača vakcina protiv virusa korona

Kako je kazao Tegeltija na sastanku je sumiramo koliko je BiH spremna za početak vakcinacije građana te su razgovarali o poteškoćama koje su se javile u dva mehanizma nabavke vakcina.

– Shvatajući da očigledno postoji problem u mehanizmima Kovaks i EU, opredijelili smo se da krenemo i u proces direktnih nabavki vakcina sa njihovim proizvođačima. Pokrenućemo taj proces sa Fajzerom i ruskim proizvođačem i kao i proizvođačem vakcina iz Kini – rekao je Tegeltija.

Entiteti i distirkt će sutra iskazati svoje potrebe za ovakve vrste vakcina izvan onih potreba iskazanih u postojećim mehanizmima nakon čega će se krenuti u nabavku istih.

Osiguravanje određene količine direktnim putem bi doprinijelo tome da stanovnici naše države ne zavise od globalnih mehanizama nabavke vakcine i milosrđa drugih zemalja.

Osim Tegeltije, Novalića i Viškovića na sastanku su i ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević čije resor je nadležan za koordinaciju nabavke, entitetski ministri zdravstva Vjekoslav Mandić i Alen Šeranić te njegov pomoćnik i član Kriznog štaba FBiH Goran Čerkez.

Vakcine koje će nam stići u okviru Kovaks mehanizma očekujemo da će doći najkasnije 10. februara. Vlasti pretpostavljaju da će to biti od pet do 10 hiljada Fajzerovih akcina za cijelu BiH u prvoj turi, a da će kasnije pristizati još doza. Osim Kovaksa BiH je i u mehanizmu Evropske unije međutim još uvijek se ništa ne zna o tome kada bi ove vakcine trebalo da pristignu, piše Klix.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram