TEŠKO POVRIJEĐENO 18 LJUDI Za pola godine četvoro mrtvih u saobraćajnim nesrećama

Četvoro mrtvih i 18 teško povrijeđenih osoba crni je bilans saobraćajnih nezgoda u Bijeljini u drugoj polovini prošle godine, podaci su Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja u gradu.

FOTO: srpskainfo.com

U 470 saobraćajnih nezgoda koje su se dogodile u ovom periodu lakše je povrijeđeno 106 ljudi.

Poredeći sa 2019. godinom, broj poginulih i teško povrijeđenih u saobraćajnim nezgodama u Bijeljini manji je za tridesetak procenata, dok je broj lakše povrijeđenih manji za 10 odsto.

U saobraćajnim nezgodama u drugoj polovini prošle godine poginula su dva vozača putničkog automobila i dva vozača motocikla.

Teže je povrijeđeno pet vozača putničkog automobila, pet biciklista, četiri pješaka, dva vozača motocikla, jedan suvozač i jedan vozač četvorocikla.

Lakše je povrijeđeno 47 vozača putničkog automobila, 19 suvozača, 13 putnika u vozilu, devet biciklista, osam pješaka, tri motocikliste, tri putnika, dva vozača mopeda, jedan vozač lakog motocikla i jedan pješak.

Među teže povrijeđenim u saobraćajnim nezgodama je jedno dijete, dok je među lakše povrijeđenim sedmoro djece uzrasta do 13 godina, devetoro mladih od 14 do 17 godina i 23 u dobi od 18 do 20 godina.

Vremenskom analizom događanja saobraćajnih nezgoda vidljivo je da se najviše saobraćajnih nezgoda dogodilo petkom – 87, a prema vremenu događanja u periodu od 14.00 do 16.00 časova – 83.

Najveći broj saobraćajnih nezgoda dogodio se po danu – 325, dok se u noćnim uslovima dogodilo 145 saobraćajnih nezgoda.

Prostorna analiza događanja saobraćajnih nezgoda pokazuje da se najveći broj njih dogodio u ulicama u naseljima – 247, na magistralnim putevima 113, lokalnim putevima 55, regionalnim putevima pet i nekategorisanim putevima 50 saobraćajnih nezgoda.

Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda u drugoj polovini 2020. godine su odstojanje u 110 slučajeva, vožnja unazad 56, prvenstvo prolaza 47, neprilagođena brzina 40, strana kretanja 39, skretanje 30, upravljanje pod dejstvom alkohola 28, nepropisno preticanje 13, nepropisno mimoilaženje u 12 slučajeva.

Mijenjanje saobraćajne trake bilo je uzrok devet saobraćajnih nezgoda, polukružno okretanje šest, nepropisna brzina kretanja četiri, nepropisno kretanje pješaka u jednom slučaju i tehnička neispravnost vozila u tri saobraćajne nezgode, dok su ostali uzroci navedeni za 77 saobraćajnih nezgoda.

Od svih faktora koji utiču na događanje saobraćajnih nezgoda najčešći faktor je čovjek, potom vozilo zbog starosti i neispravnosti i put.

U saobraćajnim nezgodama učestvovalo je 899 vozila, od kojih su 715 vozila iz Republike Srpske, 24 iz Federacije BiH, 49 vozila je iz Brčko distrikta, 59 vozila iz drugih država i 52 vozila nepoznatog porijekla.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram