Tramp zapretio Turskoj „snažnim udarom“

Vašington pažljivo prati vojnu operaciju Ankare u Siriji i spreman je „snažno da udari“ na Tursku ako ona ne bude „igrala po pravilima“, izjavio je američki predsednik Donald Tramp.

FOTO: REUTERS / KEVIN LAMARQUE

„Govorim da ću snažno udariti po Turskoj finansijski i sankcijama ako oni ne budu igrali po pravilima“, napisao je Tramp na Tviteru.​​Tramp je istakao da „razgovara s obe sukobljene strane“.


Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio da je na severu Sirije počela vojna operacija „Izvor mira“, usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ.


Turski lider je rekao da operacija ima tri cilja: da obezbedi južnu granicu od terorista, da zaštiti teritorijalnu celovitost Sirije i da omogući povratak sirijskih izbeglica „koje Turska ne može večno da drži“.


Potez Ankare kritikovalo je nekoliko susednih zemalja, kao i zemlje Evropske unije. Tramp je izjavio da SAD ne odobravaju vojnu operaciju Turske u Siriji i da to smatraju lošom idejom.


Prema poslednjim podacima Ministarstva odbrane Turske, u napadima turske vojske do sada je uništen 181 objekat kurdskih formacija. Damask je saopštio da je poginulo osam civila, a da je 20 ljudi ranjeno.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram