Trump o trgovinskom ratu sa Kinom: Mi uvijek pobjeđujemo

Predsjednik SAD-a Donald Trump opisao je eskalaciju trgovinskog rata između SAD i Kine kao "malu svađu" među prijateljima.

FOTO: Reuters

Trump je rekao da se Kina na nefer način ophodila prema Americi "mnogo, mnogo decenija" i ocijenio da će sve ispasti "jako dobro" zato što je Amerika u "vrlo snažnom položaju".

"Mi uvijek pobjeđujemo", rekao je Trump novinarima ispred Bijele kuće kada je upitan ko pobjeđuje u tom sporu.

Trgovinski pregovori između dvije zemlje prekinuti su bez dogovora, a američki zvaničnici naveli da će moguće podići carine na kinesku dodatnu kinesku robu u vrijednosti od 300 milijardi dolara, nastavljajući spiralu uvođenja uzajamnih carinskih mjera.

Peking je saopštio da će se "boriti do kraja" u trgovinskom ratu koji se zaoštrava i koji podstiče strahovanja da bi mogao da naškodi globalnom privrednom rastu. 

Trump je rekao da su dvije strane bile blizu sporazuma, ali da je Kina to "pokvarila". 

Kina je jučer objavila da podiže carine na američku robu vrijednu 60 milijardi dolara, kao odgovor na iznenadnu odluku SAD-a da povećaju takse na uvoz kineske robe u vrijednosti od 200 milijardi dolara, i to uoči početka nove runde trgovinskih pregovora dvije strane.

Kao reakcija na tu kinesku najavu kancelarija američkog trgovinskog predstavnika je izdala spisak novih kineskih prizvoda na koje planira da uvede carine.

Globalna tržišta danas su se malo stabilizovala, ali se nisu potpuno oporavila od velikog pada koji je počeo kada je eskalirao trgovinski rat između dvije svjetske sile.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram