Turska na istoku zemlje pokrenula „veliku kampanju čišćenja PKK gerile“

Ministarstvo unutarnjih poslova Turske je jučer objavilo da je na istoku zemlje započelo operaciju “Kiran 5“ u kojoj sudjeluje 2625 pripadnika sigurnosnih snaga i 179 jedinica.

FOTO: logicno.com

U priopćenju se navodi „kako će operacija biti izvedena u ruralnim dijelovima provincija Diyarbakir, Bingol i Mus kako bi se neutralizirali teroristi u toj regiji“.


Tijekom posljednja četiri mjeseca je na sjeveru Iraka “neutralizirano“ preko 400 terorista PKK, istakli su iz ministarstva unutarnjih poslova Turske.


U svojoj kampanji protiv Turske, koja traje duže od 30 godina, Kurdistanska radnička stranka, koju Turska, Sjedinjene Američke Države i Europska unija smatraju terorističkom organizacijom, odgovorna je za smrt 40 000 ljudi, među kojima su žene i djeca, pušu turski mediji.


Ova je kampanja dijelom dio kampanje „Izvor mira“ protiv kurdskih YPG snaga u Siriji, koja je obustavljena, ali i nastavak „antiterorističke kampanje“ koja je počela 2015. u jugoistočnoj Turskoj u kojoj su se borbe vodile u gradovima i selima, koji su pretvoreni u bojno polje. 

Podaci o gubicima su različiti. U najtežoj fazi borbi u gradovima je iz tog područja izbjeglo oko 200 000 ljudi, ali je ta vijest potpuno zanemarena. Turci tvrde da su od 2015. u operacijama na jugoistoku zemlje izgubili 991, zapadni izvori da je poginulo 1220 turskih vojnika, dok Kurdi navode su ubili između 7183 i 9327 turska vojnika.


Prema turskim izvorima je ubijeno 7071 kurdskih militanata, a 3020 ih je zarobljeno, dok Kurdi tvrde da su u borbama od 2015. do siječnja 2017. izgubili 1181 borca.


U svakom slučaju, novi kampanju turske vojske treba promatrati u širem kontekstu i nadati se da se sukobi i ovaj put neće preliti na velike gradove jugoistoka zemlje, jer je 2015. godine cijeli jugoistok Turske izgledao poput Sirije ili Iraka, a sve je pratila nevjerojatna tišina zapadnih i turskih medija.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram