U svijetu ima četiri milijarde telefonskih pretplatnika

ŽENEVA, U svijetu danas ima ukupno četiri milijarde pretplatnika fiksne i mobilne telefonije, četiri puta više nego prije deset godina, saopštila je Medjunarodna unija za telekomunikacije, ocjenujući da je za takav rast najzaslužniji nagli razvoj mobilne telefonije u zemljama u razvoju.
U izvještaju pod nazivom “Trendovi u reformama telekomunikacija”, ova agencija Ujedinjenjih nacija navodi da je rast broja pretplatnika bio posebno brz u zemljama sa privredama u naglom razvoju, poput Brazila, Kine i Indije, koje su uspjele da obezbjede usluge mobilne telefonije desetinama miliona ljudi po mnogo nižoj cijeni od one za uvodjenje fiksnih telefona u njihove domove, prenijela je agencija AP.

U svijetu je 1996. bilo nešto manje od jedne milijarde telefonskih pretplatnika, a od tada je broj pretplatnika fiksne telefonije rastao sporo, a broj pretplatnika mobilne veoma brzo, pa se može reći da je taj sektor ostvario “spektakularan uspeh”, istakla je jedna od autora izvještaja Dorin Bogdan-Martin (Doreen).
Od ukupno četiri milijarde pretplatnika u svetu, 1,27 milijardi koristi fiksnu, a 2,68 milijardi mobilnu telefoniju, navodi se u izvještaju, uz napomenu da 61 odsto ukupnog broja pretplatnika mobilne telefonije živi u zemljama u razvoju.
Taj sektor bilježi posebno brz razvoj u Indiji i Kini, gde je broj vlasnika mobilnih telefona samo u prva tri meseca ove godine porastao za 110, odnosno 87 miliona, navela je Medjunarodna unija za telekomunikacije.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram