UN odbile predlog Rusije o preseljenju Prvog komiteta u Evropu

Prvi komitet Generalne skupštine UN nije podržao predlog Rusije o premeštanju svog sedišta iz SAD. Ta odluka je navedena u dokumentu pod nazivom „Povećanje efikasnosti rada Prvog komiteta“.

FOTO: Sputnik / Alekseй Agarыšev


U dokumentu se navodi da Generalna skupština zahteva od generalnog sekretara UN da, najkasnije do 1. februara 2020. godine, podnese izveštaj o tome da li američka Vlada ispunjava svoje obaveze prema UN, koje se tiču sedišta raznih institucija svetske organizacije. Te obaveze su određene sporazumom SAD i UN iz 1947. godine.


Vašington je dužan da svim predstavnicima zemalja-članica UN obezbedi nesmetan pristup sedištu svetske organizacije.


Generalna skupština traži od generalnog sekretara UN da do 1. marta 2020. godine podnese izveštaj o zalaganjima da se obezbedi potpuna primena sporazuma.


U slučaju da nema napretka do 1. aprila 2020. godine, autori dokumenta traže od generalnog sekretara UN da podnese izveštaj o alternativnim mestima za održavanje narednog zasedanja Prvog komiteta, uključujući Ženevu ili Beč, kao i o mogućim posledicama za budžet.


Prema dokumentu, ukoliko pitanje izdavanja viza diplomatama ne bude rešeno u razumnom i ograničenom roku i ukoliko generalni sekretar ne bude aktivnije učestvovao u rešavanju tog problema, Generalna skupština će razmotriti sazivanje sednice Prvog komiteta 2020. godine u Beču ili Ženevi.


Podsetimo, SAD nisu izdale vize za 18 ruskih diplomata i članova ruske delegacije prilikom nedavno održane Generalne skupštine UN, zbog čega su ruske vlasti predložile da se Prvi komitet UN preseli iz Njujorka u Evropu.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram