(VIDEO) TRAMP NA IRAN ŠALJE 120.000 VOJNIKA! TEHERAN: NEKA DOĐU, UDARIĆEMO IH PRAVO U GLAVU: Bliski istok vri, ratne trube sve jače!

Donald Trampu je predstavljen plan za slanje oko 120.000 vojnika na Bliski istok kako bi se suprotstavio takozvanoj iranskoj pretnji, prenosi Njujork tajms. Vršilac dužnosti ministra odbrane Patrik Šanahan je predstavio ažurirani vojni plan na sastanku Trampovih visokih bezbednosnih saradnika

FOTO: Pixabaj/Reuters

Nekoliko opcija za borbu protiv Teherana u regionu bilo je naznačeno predsedniku tokom brifinga, dok "preovlađujuća opcija pozviva na raspoređivanje 120.000 vojnika, što bi trajalo nekoliko sedmica ili meseci da se završi", navodi "Njujork tajms".

Iako prerađeni "naručeni" plan od strane "tvrdolinijaša" ne proglašava invaziju na Iran, "takav razvoj odražava uticaj gospodina Boltona, jednog od najgorih iranskih jastreba u administraciji" piše "Njujork tajms". Bolton je dugogodišnji zagovornik upotrebe vojne sile protiv Teherana, te je čak i objavio operativni program pod nazivom "Top stop Irans bomb, bomb Iran".

Predlog da se pošalje dodatno značajno vojno pojačanje dolazi usled optužbi državnog sekretara Majka Pompea da se Teheran bavi "eskalacijom niza pretnji i saopštenja u poslednjih nekoliko sedmica". Da bi se suprotstavio neodređenoj pretnji, Pentagon je već rasporedio u region udarnu grupu brodova na čelu sa nosačem aviona "Abrahamom Linkolnom", kao i  bombardersku grupu aviona, uključujući avione B-52.

Razmeštanje je došlo tačno godinu dana nakon što se Vašington jednostrano povukao iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine i obnovio sankcije protiv finansijskog, naftnog i bankarskog sektora Islamske Republike. SAD su takođe označile Revolucionarnu gardu Irana kao "terorističku organizaciju", što je izazvalo reakciju Teherana.

U međuvremenu, Iran je saopštio da će otkazati deo svojih obaveza prema nuklearnom sporazumu, te pozvao evropske potpisnike da se uhvate u koštac sa pritiskom Vašingtona.

Mahanjem američke sablje se "pokušava uvećati senka rata", objasnio je iranski kontraadmiral Hosein Kanzadi, ukazujući da je američko vojno jačanje u regionu "predstava i beskorisno".

Komandant iranske vojske Husein Hanzadi je, pretnje Vašingtona, poručio da SAD moraju da napuste region Bliskog istoka.

Njihovom prisustvu je došao kraj, oni moraju da napuste region - rekao je Hanzadi.

Prethodno je njegov kolega, komandant iranske Revolucionarne garde Amir Ali Hadšizadeh, izjavio da je američko vojno prisustvo u Zalivu nekada predstavljalo ozbiljnu pretnju, ali sada predstavlja mogućnost.

- Ako krenu na nas, udarićemo ih pravo u glavu - upozorio je on.Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram