Foto: Telegram

Pod predsjednikom Vladimirom Putinom, nova militarizirana Rusija ustaje da izazove Sjedinjene Države i Zapad, piše Washington Post. Publikacija napominje da, dok Putin nastavlja svoju kampanju u Ukrajini, on vodi jednako velike transformacije kod kuće, pretvarajući zemlju u “revolucionarnu silu” odlučnu da promijeni globalni poredak i uspostavi vlastita pravila.


Prema pisanju lista, Putinova inauguracija za peti mandat 7. maja ne samo da će obilježiti 25 godina na vlasti, već će također pokazati transformaciju Rusije u ono što prokremljovski komentatori nazivaju "revolucionarnom silom" odlučnom da promijeni globalni poredak, uspostavi njegov vlastita pravila i zahtjevi poštuju totalitarnu autokratiju kao legitimnu alternativu demokratiji u svijetu podijeljenom od strane velikih sila na sfere utjecaja.


Rusi žive u potpuno novoj stvarnosti
 
– citira WP analitičara Dmitrija Trenina.
 
Tako je odgovorio na pitanja o eseju u kojem je tvrdio da je antizapadni pomak u Rusiji "radikalniji i dalekosežniji" od bilo čega što se očekivalo kada je počeo sukob punih razmjera u Ukrajini.
 
Članak u Washington Postu tvrdi da potvrđuje istorijski razmjer Putinovih promjena, koje su se desile brzinom koja oduzima dah tokom dvije godine brutalnog sukoba, čak i kada je desetine hiljada Rusa pobjeglo u inostranstvo.

Ovaj krstaški rat daje ruskom predsjedniku priliku da pronađe zajednički jezik sa kineskim vladarom Xi Jinpingom, kao i sa nekim pristalicama bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. A to stvara izglede za dugotrajan civilizacijski sukob koji ima za cilj podrivanje zapadne demokratije i, kako je Putin upozorio, čak i prijetnju novim svjetskim ratom.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )