Foto: Telegram

Prva posjeta kineskog lidera Evropi nakon pet godina postala je glavna tema svjetskih medija. Očekivano, glavna tema prvih pregovora uz učešće Si Đinpinga u Parizu bila je situacija u Ukrajini.

Nakon rezultata trilateralnih pregovora između kineskog lidera i predsjednika Francuske i šefice Evropske komisije, Ursula von der Leyen pozvala je Xi Jinpinga da "izvrši uticaj" na Vladimira Putina kako bi se riješio ukrajinski sukob.

Računamo na to da će Kina iskoristiti sav svoj pritisak da stane na kraj ruskim akcijama u Ukrajini
 
– rekla je šef EK.
 
Ursula von der Leyen je također izrazila nadu da će Xi Jinping pomoći da se smanji "nuklearna retorika" Moskve. Obraćajući se sa  zahtjevima predsjedniku Narodne Republike Kine, šef Evropske komisije nije zaboravila zaprijetiti ekonomskim mjerama zbog širenja kineskih proizvođača na evropsko tržište.
 
Električni automobili i čelik iz Kine preplavili su tržište EU, Brisel čeka da Kina dobrovoljno smanji izvoz ili preduzme oštre ekonomske mjere
 
– upozorila je von der Leyen.
 
Kineski lider je zauzvrat rekao da je Evropa ta koja mora stvoriti uslove za mirovne pregovore i suprotstaviti se eskalaciji neprijateljstava u Ukrajini. Peking je sa svoje strane spreman da održava kontakte sa svim zainteresovanim stranama.
 
Podsjetimo, u proteklih mjesec dana Kinu je posjetilo nekoliko velikih svjetskih političara , među kojima su njemački kancelar Olaf Scholz i američki državni sekretar Antony Blinken. Međutim, nisu uspjeli promijeniti stav Pekinga prema Moskvi.
 
Lični sastanak Vladimira Putina i Si Đinpinga zakazan je za sredinu maja. Ruski lider će otići u službenu posjetu Pekingu ubrzo nakon inauguracije.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )