Foto: Nezavisne

Kako u istom gradu u isto vrijeme organizovati međunarodni muzički festival sa stotinama učesnika i desetinama hiljada fanova te osigurati da podjednako masovni protesti protiv učestvovanja izraelske predstavnice prođu bez incidenata i ne naruše slogan "United By Music", glavna je briga domaćina evrovizijskog takmičenja u Malmeu, koje će sutra naveče započeti prvom polufinalnom večeri.

Kad je u julu prošle godine obavljeno da će Evroviziju 2024. ugostiti baš Malme, a ne favorizovani Stokholm ili Geteborg, malo je toga ukazivalo na to da će sigurnost takmičara i gledalaca postati takav problem. Svaki sličan događaj predstavlja sigurnosni izazov, ali niko nije mogao predvidjeti gotovo "savršenu oluju rizika" koja je u međuvremenu zaprijetila evrovizijskom događaju.
 
Prvo su u avgustu prošle godine švedske obavještajne službe podigle nivo terorističke prijetnje unutar zemlje na četvrti od mogućih pet stepenova, s obrazloženjem da je Švedska postala prioritetna meta islamskih terorista, a potom je u oktobru Hamas izveo smrtonosni teroristički napad na izraelske građane. Brutalan izraelski odgovor i stradavanje palestinskih civila u Gazi nije ostalo bez reakcije ni u Švedskoj, koja je priznala Palestinu kao nezvisnu državu i u kojoj živi oko 800.000 imigranata iz muslimanskih zemalja.
 
Činjenica da na Evroviziji u Malmeu učestvuje i izraelska predstavnica Eden Golan, i to s pjesmom "Hurricane" koja je prije promjene naslova po nalogu Evropske radiodifuzijske unije (EBU) bila posvećena sjećanju na spomenuti Hamasov napad, izazvala je podijeljene osjećaje u cijeloj Evropi, pa tako i u Švedskoj.
 
A s obzirom na globalnu popularnost i televizijsku publiku koja se mjeri u stotinama miliona, evrovizijska sedmica za mnoge je postala jedinstvena prilika za izražavanje solidarnosti prema palestinskoj patnji, ali i iskazivanje antisemitizma i mržnje prema Izraelu. 
 
Malme danas ima nešto više od 360.000 stanovnika, među kojima je dvadesetak odsto muslimana i oko 5000 Palestinaca. Osim toga, organizatori očekuju stotinjak hiljada posjetilaca iz cijelog svijeta jer su ulaznice za događaje u "Malme Areni" od 6. do 11. maja kupili ljubitelji Evrovizije iz ukupno 80 zemalja.
 
Ostane li sve na verbalnim ispadima i mirnim uličnim protestima, koje su već najavile propalestinske organizacije, Evrovizija kao festival zajedništva i muzičke zabave neće biti narušena ili ugrožena, ali nema nikakve garancije da će sve proći u najboljem redu.
 
Švedska jako drži do mogućnosti javnog izražavanja mišljenja i poštovanja ljudskih prava, što ponekad dovodi i do pomalo apsurdnih situacija, nezamislivih u drugim društvima. Jedna takva dogodila se u Malmeu prošlog petka, u predvečerje evrovizijske sedmice, kada su žena i muškarac u centru grada tokom prijavljenog protesta i pod policijskom paskom zapalili primjerak Kurana i palestinsku zastavu. Pritom su držali veliki krst i izraelsku zastavu te izvikivali uvrede na račun islama.
 
Međutim, taj prvi sigurnosni test Malme je uspješno položio. Oko spomenutog para okupilo se 300-tinjak propalestinskih protestanata, koji su na provokaciju odgovorili pjesmom, plesom i riječima: "Malme mora biti ujedinjen protiv nasilja. Židovi, muslimani i hrišćani moraju moći živjeti zajedno i mirno u ovom gradu."
 
Nisu baš svi uvjereni da će Malme zaista biti ujedinjen protiv nasilja. Anketa među građanima koju je prije nekoliko dana proveo lokalni dnevni list "Sydsvenskan" pokazuje da će 47 odsto stanovnika ove sedmice izbjegavati velika okupljanja, odnosno da samo 26 odsto ispitanika nimalo neće promijeniti svoje navike kretanja po gradu. Istovremeno je 55 odsto građana izrazilo veliku ili jako veliku zabrinutost za sigurnost tokom evrovizijske sedmice.
 
"Ove godine za mene i moju porodicu neće biti Evrovizije na kakvu smo navikli. Kod nas postoji dosta zabrinutosti i nezadovoljstva. Trebala je to biti fina fešta, ali ove godine ništa od toga", rekla je za "Aftonbladet" 43-godišnja stanovnica Malmea, Louis Bering.
 
S druge strane, Sara Lindberg došla je u Malme baš zbog Evrovizije i za švedsku nacionalnu televiziju (SVT) izjavila: "Volim muziku i jako se veselim nastupima uživo po gradskim trgovima. Bilo bi glupo ne osjećati baš nikakvu zabrinutost, ali trenutno nisam tjeskobna dok šetam gradom. Mislim da će se više uzbuđenja osjetiti kada takmičenje zaista započne."
 
I u medijima se iznose prilično različita mišljenja o Evroviziji i sigurnosnim rizicima u Malmeu. Tako je dnevni list "Dagens Nyheter" u samo 24 sata objavio komentar pod naslovom "Ne dopustite da ova Evrovizija bude zapamćena zbog mržnje prema Židovima, neredima i teroru", ali i mišljenje jednog stokholmskog intelektualca s pozivom: "Isključite ratnohuškački Izrael s Evrovizije."
 
Policija očekuje da će Izrael i izraelsko učestvovanje na Evroviziji posebno biti na udaru demonstranata uoči finalne večeri u "Malme Areni" 11. maja. Moglo bi se okupiti i do 20.000 učesnika, koji će biti pod prismotrom ne samo švedske nego i danske i norveške policije. Osim toga, širi centar grada biće pod stalnim nadzorom policijskih dronova, a unutar evrovizijskog sela izgrađen je visoki toranj s kojeg policija može nadzirati posjetioce festivala.
 
"Sigurnosne mjere neki će doživjeti kao nelagodu, a drugi će se zbog toga osjećati sigurnije. Biće dosta uniformisanih policajaca na ulicama, kao prilikom fudbalskih utakmica i sličnih događaja", kaže Petra Stenkula iz gradske policije
 
Ona još dodaje:
 
"Budući da smo na četvrtom nivou terorističke prijetnje, procijenili smo da većina naših policajaca mora imati direktan pristup automatskom oružju. Ali istu smo procjenu imali i tokom lanjskog božićnog perioda."
 
Stenkula je dala naslutiti i da su neke evrovizijske delegacije odlučile angažovati vlastito osiguranje. Jedna od njih je sasvim sigurno izraelska delegacija, koja se na preporuku EBU-a i policije nije pojavila pred medijima i fanovima na tirkiznom tepihu u nedjelju popodne, prenosi "Index".
 
Trenutno stanje u Malmeu možda je najbolje opisao Johan Person, vođa švedskih liberala i ministar rada: "Razumijem sve koji za vrijeme Evrovizije protestuju mirno i sa snažnom propalestinskom porukom. Ali ne i one koji pribjegavaju nasilju. Rizik postoji, policija je spremna."
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )