Virolog: 600.000 stanovnika Stokholma bilo zaraženo, 99% nije ni znalo

STOKHOLM - Oko 600.000 stanovnika Stokholma zarazilo se do sada korona virusom, smatra virolog Johan Gieske, savjetnik Svjetske zdravstvene organizacije. Istovremeno, tvrdi da 99 odsto zaraženih nije ni svjesno da boluje od covida-19.

FOTO: Nezavisne / AP

U Švedskoj je, prema posljednjim podacima, zabilježeno nešto manje od 15.000 potvrđenih slučajeva zaraze, s tim da od tog ukupnog broja 5.992 živi u regiji Stokholma, piše "Expressen".

Ali mnogi stručnjaci smatraju da je brojka zaraženih mnogo veća. Prema nalazima istraživanja koje je juče objavljeno, 11% stanovnika Stokholma razvilo je antitijela na covid-19.

"600.000 stanovnika Stokholma zarazilo se do sada korona virusom, ali 99% njih nije ni svjesno da je bolovalo ili boluje od covida-19", rekao je Gieske za "SVT News".

"Većina onih koji su se zarazili nisu to ni primijetili. Ali bilo je nekih koji su imali lakše simptome, nekih koji su bili teško bolesni i nekih koji su umrli. Ali njihov udio je vrlo mali u ukupnom broju zaraženih", dodao je.

Prema "SVT Newsu", Stokholmska regija proširiće svoja testiranja na novi soj korona virusa. Do sada je testirano oko 5.000 ljudi, a regija nakon nabavke novih testova i druge potrebne opreme planira testirati 5.000 građana svakoga dana.

"Testovi na antitijela koje danas počinjemo koristiti vrlo su kvalitetni i možemo ih koristiti u zdravstvene i istraživačke svrhe. Želimo provjeriti jesu li oni koji su bili zaraženi razvili antitijela na covid-19“, rekao je za "SVT News" Klaes Rut, upravnik univerzitetske laboratorije Karolinska.

Regija Stokholma namjerava uz 5.000 dnevnih testova na korona virus, svake sedmice obaviti i 2.000 testova na antitijela.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram